ErgoProlipsis: Ο στόχος δεν είναι η μείωση των εργατικών ατυχημάτων, αλλά η επίτευξη του «Zero Accidents» επενδύοντας στην πρόληψη

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 17:05
ErgoProlipsis: Ο στόχος δεν είναι η μείωση των εργατικών ατυχημάτων, αλλά η επίτευξη του «Zero Accidents» επενδύοντας στην πρόληψη

Η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας έχει αποτελέσει αφορμή ώστε να αναδειχθούν στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου θέματα που αφορούν όχι μόνο τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19, αλλά συνολικότερα την αναθεώρηση των πολιτικών και κανόνων που ενισχύουν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και συνολικότερα την υγεία και ασφάλεια σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ESENER του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, η εφαρμογή πολιτικών Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα, γίνεται κυρίως για λόγους συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο και αποφυγής προστίμων, ενώ παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα πληροφόρησης για τις απαιτούμενες διαδικασίες και πρότυπα. Ωστόσο, με την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμπτει και τις κατασκευές μεγάλων έργων κρίσιμων υποδομών, για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα, να εντατικοποιούνται, η κάλυψη της ανάγκης για ενίσχυση της διασφάλισης της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζητούμενο τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την Πολιτεία.

Για την ErgoProlipsis, εταιρεία που δραστηριοποιείται ως ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης & Προστασίας) από το 2002, με εκτενή εμπειρία σε μεγάλα έργα κρίσιμων υποδομών, πέραν της συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο, η πρόληψη στον τομέα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας οφείλει να είναι στρατηγική προτεραιότητα. Στόχος της εταιρείας, είναι -πέραν από την παροχή ολοκληρωμένων και στοχευμένων λύσεων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για τη διαχείριση κινδύνων και την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας σε εργασιακό περιβάλλον- η εμπέδωση μιας κουλτούρας πρόληψης που θα διαχέεται σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης. Ο Διευθυντής Τεχνικών έργων της ErgoProlipsis, Νίκος Καρανίκας, σημειώνει: «Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που θα ενδυναμώσουν τους πελάτες μας ώστε να διασφαλίσουν την υγεία και ασφάλεια του πολυτιμότερου κεφαλαίου τους, που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό τους. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε στοχευμένα και συμβουλευτικά σε ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητός ο στρατηγικός ρόλος και η κρισιμότητα της πρόληψης».

Έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κορυφαίες εταιρείες του κατασκευαστικού -και όχι μόνο- τομέα, η ErgoProlipsis έχει συμβάλει σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλι και η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της ενέργειας, που αφορά στο νέο ενεργειακό κέντρο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Επιπλέον, μέσα σε δύο δεκαετίες δραστηριοποίησης, η ErgoProlipsis έχει καταφέρει να χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών που αριθμεί πάνω από 70 στελέχη σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, έχει εκπονήσει πάνω από 2.500 projects και μελέτες, ενώ μέσω των υπηρεσιών της παραπάνω από 650 πελάτες -μεταξύ των οποίων πολύ σημαντικά brand names- έχουν διασφαλίσει συνθήκες υγείας και ασφάλειας για περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 2.000 εγκαταστάσεις.

Με αυτήν την κληρονομιά, η ErgoProlipsis συνεχίζει να υλοποιεί το όραμά της που είναι πρωτίστως η αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, τοποθετώντας τον άνθρωπό πάνω απ’ όλα και αναδεικνύοντας την πρόληψη ως αδιαπραγμάτευτη συνθήκη και ύψιστης σημασίας προτεραιότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η ευλαβική -σχεδόν εμμονική- επιμονή στην πρόληψη, είναι και το σημείο διαφοροποίησης της εταιρείας και το βασικό σημείο της φιλοσοφίας της, ότι δηλαδή, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ότι τα ημίμετρα είναι συνώνυμο της καταστροφής.

«Απώτερος στόχος είναι ανάδειξη της υγείας και ασφάλειας στο επαγγελματικό περιβάλλον, από «αναγκαίο κακό», «υποχρέωση» και “ nice to have”, σε εμπεδωμένη κουλτούρα που θα διέπει όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα».

Ο άνθρωπος είναι ο θεμέλιος λίθος για κάθε επιχείρηση και ο βασικός παράγοντας στην υλοποίηση κάθε έργου. Τόσο η επιστήμη όσο και η εμπειρία, έχουν δείξει ότι οι υγιείς εργαζόμενοι σε ένα ασφαλές επαγγελματικό περιβάλλον, είναι πιο αποδοτικοί και συνεπώς το παραγόμενο αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη αξία. Υπό αυτό το πρίσμα, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλούς και σύνθετους κινδύνους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιμετωπίζουν την προάσπιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων με απόλυτα επαγγελματική προσέγγιση. Με οδηγό τις αρχές και αξίες της, την προσήλωση στην κορυφαία ποιότητα, την προσοχή στη λεπτομέρεια μέσω της αποτύπωσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά και μέσα από την ευέλικτη εφαρμογή της τεχνογνωσίας της στα μέτρα και στις ανάγκες του κάθε πελάτη, η Ergoprolipsis έχει αναγνωριστεί ως προτιμητέος πάροχος υπηρεσιών συμβουλευτικής και λύσεων στον τομέα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας.

Η εταιρεία θέτει ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τον θετικό αντίκτυπο των υπηρεσιών της. Έτσι, ενώ η μείωση των εργατικών ατυχημάτων αποτελεί σημείο εκκίνησης, απώτερος στόχος είναι η επίτευξη του benchmark «Zero Accidents» σε τεχνικά έργα και σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok