Κύπρος: Γίνεται υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη γιατρών μετά από αποζημίωση 2,5 εκατ.

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 16:12
Κύπρος: Γίνεται υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη γιατρών μετά από αποζημίωση 2,5 εκατ.

Πρώτα θα υπογράφουν συμβόλαιο με ασφαλιστικές εταιρείες οι γιατροί και μετά θα εξασφαλίζουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο .

Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από τον ΔΗΣΥ, ο ΠΙΣ θα μεριμνά ώστε η ασφαλιστικές συμβάσεις να περιλαμβάνουν και το ελάχιστο εύρος της ασφαλιστικής κάλυψης, την οποία θα προσφέρουν στους γιατρούς, σε περιπτώσεις καταδίκης τους σε υποθέσεις αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Η ανάγκη για τροποποίηση του «Περί Ιατρών» Νόμου, προέκυψε μετά και την πρόσφατη καταδίκη από το Δικαστήριο γιατρού σε αποζημίωση ύψους €2,5 εκατομμυρίων, αφού όπως διαπιστώθηκε από τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι γιατροί στην Κύπρο, είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν σε ισχύ ασφαλιστικό συμβόλαιο, μόνο εάν είναι ενταγμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς και γενικά για την εξασφάλιση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να προβλέπει σχετικά. (Στην προκειμένη περίπτωση, ο γιατρός δεν καλυπτόταν από κανένα ασφαλιστικό συμβόλαιο)

Ταυτόχρονα, από τη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε και η ανάγκη για καθορισμό του ύψους της ασφαλιστικής κάλυψης που προσφέρουν τα διάφορα συμβόλαια, καθώς το ποσό των €2,5 εκατομμυρίων που επιδικάστηκε δεν είναι δυνατό να καλυφθεί από τα πλείστα ασφαλιστικά συμβόλαια τα οποία σήμερα βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ γιατρών και ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία φθάνουν, (τα περισσότερα), το €1 εκατομμύριο.

Η πρόταση νόμου, την οποία υπογράφουν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Σάββια Ορφανίδου και Χαράλαμπος Πάζαρος, κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και τώρα θα αναμένεται η συζήτηση της στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις βουλευτές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τροποποίηση που προτείνεται: «Ουδεμία ετήσια άδεια επαγγέλματος εκδίδεται εκτός εάν πρόσωπο το οποίο ασκεί το επάγγελμα του γιατρού διατηρεί σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια».

Ο ΠΙΣ «θα καθορίζει με κανονισμούς τους ελάχιστους όρους τους οποίους η προβλεπόμενη ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια πρέπει να περιλαμβάνει αλλά και το ελάχιστο εύρος της ασφαλιστικής κάλυψης την οποία πρέπει να παρέχει». Επίσης, θα έχει την αρμοδιότητα «να καθορίζει τους ελάχιστους όρους ασφαλιστικής σύμβασης και το ελάχιστο ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια».

Πηγή: Cyprus Insurance News

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok