Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από την παραίτηση Κοτζιά, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών φέρει την υπογραφή του (βίντεο)

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 16:25

Προάγγελος των ραγδαίων εξελίξεων ήταν το άρθρο του e-asfalistiki.gr στην έντυπη έκδοση της «Οικονομικής Ασφαλιστικής» με τίτλο «Το «Blame Game» του Π. Καμμένου και οι συνέπειες για τους ΑΝΕΛ και τη χώρα» (Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://e-asfalistiki.gr/index.php/articles/item/14630-to-blame-game-tou-p-kammenou-kai-oi-synepeies-gia-tous-anel-kai-ti-xora ).

Έτσι, μετά τη σημερινή εμφάνιση Τζανακόπουλου το ποτήρι ξεχύλισε για τον πρώην πλέον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απέστειλε επιστολή παραίτησης στον Πρωθυπουργό, ο οποίος χωρίς κανέναν δισταγμό την έκανε αμέσως δεκτή.

Αιτία είναι η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο ώστε οι εξελίξεις τώρα να είναι εντελώς απρόβλεπτες. Σίγουρα ουδείς γνωρίζει πώς θα επηρεαστεί και η πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία έχει υπογράψει ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς.

Το Μαξίμου ανέφερε εξ αρχής ότι το χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο ίδιος  κ. Τσίπρας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από το απόγευμα της Τρίτης είχε αρχίσει να διαρρέεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών σκεφτόταν έντονα το ενδεχόμενο της παραίτησης, λέγοντας πως ο Καμμένος τον προσέβαλε ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έσπευσε να τον... βάλει στη θέση του.

Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, το πρωί της Τετάρτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές, καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρεί και θα φτάσει στον προορισμό του, που είναι η ολοκλήρωση της θητείας. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο».

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στις κάμερες και δήλωσε τα εξής:

«Θα αναλάβω ο ίδιος το ΥΠ.ΕΞ. και είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η απόφαση να δεκτώ την παραίτηση Κοτζιά είναι απόφαση με μηνύματα προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό, προς την κυβέρνησή μου. Δεν θα ανεκτώ καμία διγλωσσία στην εθνική γραμμή της χώρας και να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια. Στέλνω μήνυμα και στα Σκόπια. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ονομασία « ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό».

Ακολουθεί το βίντεο με ολόκληρη τη δήλωση του Πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 16:30 σήμερα το απόγευμα:

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok