Καταδικασμένη Αγγλίδα δεν εκδίδεται στην Ελλάδα εξαιτίας των συνθηκών στις φυλακές Κορυδαλλού

Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 13:16

Να μην εκδοθεί στην Ελλάδα 54χρονη καταδικασμένη Αγγλίδα αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο, λαµβάνοντας υπόψη τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Κορυδαλλού. Στην απορριπτική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου γίνεται λόγος για «κελιά µικρότερα των επιβαλλόμενων κανόνων», ενώ εκφράζεται «ανησυχία για την ιατρική περίθαλψη των γυναικών που δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκοµείο των φυλακών».

Η 54χρονη είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για παράνοµη υιοθεσία ενός βρέφους πριν από 13 χρόνια. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, η 54χρονη, η οποία είχε συλληφθεί τον Δεκέµβριο του 2006 στο Γενικό Νοσοκοµείο Κεφαλονιάς όταν είχε παραδώσει ένα επτά µηνών βρέφος που παρουσίασε ως δικό της, πλήρωσε 14.000 ευρώ για να το υιοθετήσει παράνοµα, σύμφωνα με την Εφημερίδα «Έθνος». Η γυναίκα φέρεται να συναντήθηκε στην Οµόνοια το 2006 µε την ανήλικη Ροµά µητέρα του παιδιού, η οποία επαιτούσε έξω από ξενοδοχείο στην οδό Σοφοκλέους.

Η 41χρονη τότε Αγγλίδα κατέθεσε ότι βρήκε το παιδί σε άθλια κατάσταση µε την ανήλικη µητέρα του που επαιτούσε στην Οµόνοια. «Ηταν Χριστούγεννα και είχα βγει για τα εορταστικά ψώνια. Η Τσιγγάνα µού έκανε νόηµα να δώσω φαΐ στο βρέφος που πεινούσε και κρύωνε. Εγώ είχα χάσει δύο παιδιά και συγκινήθηκα», περιέγραψε τότε η κατηγορουµένη, η οποία υποστήριξε ότι αγόρασε στην ανήλικη Τσιγγάνα µια τυρόπιτα και ένα πορτοκαλί µπουφάν για να µην κρυώνει το παιδί.

«Μου άφησε το παιδί και µου έκανε σήµα να περιµένω. Δεν γύρισε ποτέ. Περίµενα δύο ώρες. Κατάλαβα ότι δεν θα επιστρέψει. Ήµουν συγχυσµένη και φοβισµένη. Επειδή θεώρησα ότι η ίδια δεν ήθελε το µωρό, σκέφτηκα να το κρατήσω και να το φροντίσω εγώ, επειδή είχα χάσει δύο παιδιά», είχε δηλώσει στην απολογία της η Αγγλίδα, επισηµαίνοντας ότι δεν προσπάθησε να πάρει άλλο παιδί από άλλη Τσιγγάνα και ούτε γνωρίζει ανθρώπους τέτοιων κυκλωµάτων.

Μετά τη σύλληψη και την ανάκριση, η γυναίκα επέστρεψε στην Αγγλία σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, σύµφωνα µε τον συνήγορό της, Αλέξη Αναγνωστάκη. Στο µεταξύ, το 2009 και το 2010 οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλµατα σύλληψης εις βάρος της, ενώ καταδικάστηκε ερήµην από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε κάθειρξη 8 ετών και χρηµατική ποινή 8.000 ευρώ.

Έπειτα από πρόσφατη απόφασή του το βρετανικό δικαστήριο εκδόσεων Westminster Magistrates Court δεν έκανε δεκτή την αίτηση έκδοσής της στην Ελλάδα προς έκτιση ποινής, που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών. Μάλιστα, ο δικαστής Τζον Τσάνι έκρινε ότι υπάρχει κατάχρηση της διαδικασίας έκδοσης από την Εισαγγελία Εφετών στη συγκεκριµένη περίπτωση.

Ειδικότερα, φέρεται να έκρινε ότι η απόφαση της πολυετούς κάθειρξης έλαβε χώρα χωρίς να καλέσουν στο ακροατήριο την κατηγορουµένη στην Αγγλία όπου διέµενε µόνιµα σε γνωστή στις ελληνικές Αρχές διεύθυνση. Ο δικαστής φέρεται να έλαβε ακόµη υπόψη τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς και την άθλια ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κατηγορουµένη.

Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ

Η Ελλάδα το 2018 ήταν 4η σε καταδίκες για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κυρίως στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα κράτησης με 11 αποφάσεις.

Η ιστορία της 54χρονης Βρετανίδας είχε πάρει τεράστιες διατάσεις και στη χώρα της και στην Ελλάδα το 2006. Η γυναίκα είχε σχέση με έναν Έλληνα στην Κεφαλλονιά και έμεινε έγκυος αλλά απέβαλε δυο φορές. Μετά τον χωρισμό τους και ενώ όπως λέει βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση συνάντησε μια τσιγγάνα και εκείνη της εγκατέλειψε το 7 μηνών κοριτσάκι της. Τότε μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε αποκαλυφθεί πως κράτησε το μωρό προκειμένου να πείσει τον πρωην συντρόφος της ότι το μωρό είναι δικό του και να επανασυνδεθούν. Η ίδια είχε πει στον Guardian το 2006 πως «απλά δεν ξέρω τι σκέφτηκα. Αντί να πάω στην αστυνομία επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου με το μωρό. Την έβαλα στο κρεβάτι και για περίπου δύο ώρες το κοίταζα απλά. Αναρωτιόμουνα τι να κάνω . Ήταν τόσο όμορφο, και σε αυτό το σημείο υποθέτω ότι είπα στον εαυτό μου, «αν δεν την θέλει, θα τη φροντίσω εγώ».

Λίγο καιρό μετά, η Βρετανίδα πήγε στο νοσοκομείο το παιδί και εκεί διαπιστώθηκε πως δεν είναι δικό της. Οδηγήθηκε στις αρχές και αφέθηκε ελεύθερη με όρους. Όμως τους παραβίασε και γύρισε στη χώρα της. 13 χρόνια μετά έμαθε πως καταδικάστηκε ερήμην και πρέπει να εμφανιστεί στις ελληνικές φυλακές.

Ο κ. Αναγνωστάκης δηλώνει, πάντως, πως «η γυναίκα πήγε να σώσει ένα παιδί από την πείνα και την εξαθλίωση και βρέθηκε να έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών. Τα δικαστήρια εξέδωσαν απόφαση χωρίς να καλέσουν την γυναίκα αυτή στο ακροατήριο».

Η 54χρονη, σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας όταν έμαθε πως υπάρχει πιθανότητα να κλειστεί σε ελληνικές φυλακές.

Πηγές: ethnos.grdikastiko.gr

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok