Μητσοτάκης: Το 2023 οι ομογενείς θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 08:50

«Εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα... Το Συνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην Αστόρια. Για να συμπληρώσει ότι «δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας θα αυξηθεί σε 15, ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές». «Αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης

Απευθυνόμενος στο κοινό που τον χειροκρότησε πολλές φορές και μιλώντας από καρδιάς, ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα: «Δεν θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των πολλών ή των λίγων, θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, που προέρχεται από την ομογένεια, γνωρίζει τα προβλήματα και ξέρει πώς να τα χειριστεί.

μητσοτακης αστορια 2

«Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μειώσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Επίσης, θα στηρίξουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε και μια προσωπική αναφορά, καθότι έχει ζήσει επτά χρόνια στην Αμερική: «Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ ως πρωθυπουργός εδώ στην Αστόρια, που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Αισθάνομαι με τον τρόπο μου ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Αμερική πριν από 33 χρόνια, όπου και πέρασε επτά χρόνια. «Έζησα ως νέος φοιτητής τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του ελληνισμού της Αμερικής. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας, που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας και της ιδιαίτερης πατρίδας πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε αυτά τα δέκα χρόνια του χειμώνα που πέρασε η χώρα μείνατε κοντά της».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok