Μητσοτάκης από Κάιρο: «Καταδικάσαμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο»

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 18:09

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το Κάιρο, όπου βρίσκεται για την 7η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών τους σχέσεων. Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου». Σημείωσε ακόμα ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

Τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια, αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρεί σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok