Ράικου στην Προανακριτική για Novartis: «Αισθάνθηκα ότι εκτελείτο συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου»

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 18:41
Ράικου στην Προανακριτική για Novartis: «Αισθάνθηκα ότι εκτελείτο συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου»

Ένταση επικράτησε στην Προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis, όταν η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που κατέθετε το μεσημέρι, εξαπέλυσε πρωτοφανείς καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η κυρία Ράικου, η οποία προσήλθε με μαύρα γυαλιά και ζήτησε να μην φωτογραφηθεί, έκανε λόγο για «εκβιασμό» και «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος της.

«Τα πειθαρχικά αποσκοπούσαν να κάμψουν το δικαστικό μου φρόνημα για να με διώξουν από το Σώμα. Επί 2,5 χρόνια έδινα συνεχώς εξηγήσεις και καταθέσεις στον Άρειο Πάγο», είπε αρχικά για να προσθέσει: «Κατάλαβα πως υπήρχε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι εκτελείτο συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε εν μέσω έντασης, με τη Νέα Δημοκρατία να διαμαρτύρεται έντονα μέσω του Θανάση Πλεύρη, για την κίνηση της εισαγγελέως κατά Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, να αποστείλει στην Επιτροπή μόνο τα έγγραφα που ζήτησε ο Σπύρος Λαππας και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, διά του Βασίλη Κεγκέρογλου, κατήγγειλε την επιλεκτική αποστολή στοιχείων από την κυρία Τουλουπάκη, με την πλειοψηφία να προτείνει καταγγελία και επιφύλαξη για άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην κατάθεσή της η Ελένη Ράικου, η ίδια και οι συνεργάτες της άνοιξαν 36 λογαριασμούς. «Δεν πηγαίναμε σπίτια μας ούτε τα Σαββατοκύριακα», σχολίασε. Τον Φεβρουάριο του 2017 κατέθεσε ότι την επισκέφθηκε δημοσιογράφος και ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα η οποία επανήλθε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπε ότι δεν υπάρχει κάτι άρχισε να μιλά για off shore επιχειρηματία και πολιτικού αντίστοιχα. «Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. " Φεύγω τώρα να στα φέρω". Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε», τόνισε η κα Ράικου.

Λίγες ημέρες μετά, συνέχισε η πρώην εισαγγελέας, την πήρε τηλέφωνο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και με ύφος τη ρώτησε: «Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή"; "Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής", απάντησα. "Κάτσε και θα δεις" είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι. Κοινή εκβίαση!», ισχυρίσθηκε η κα Ράικου.

«Κατόπιν έψαξα τράπεζες. Από Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ. ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη . Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα της Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες, κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με τη Novartis. Στείλαμε έγγραφο και ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. έψαξα ειδικά τον κύριο Π. όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν», τόνισε.

Κατόπιν, όπως υποστήριξε, δέχθηκε τηλεφώνημα από δημοσιογράφο, η οποία της είπε πως κατηγορείται η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Μετά υπήρξε εναντίον της δημοσίευμα, όπως τόνισε και στη συνέχεια αντιλήφθηκε, ότι «υπήρχε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο». «Μετά την άρνηση μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία και το δημοσίευμα ξεκίνησαν σειρά πειθαρχικών μου διώξεων», κατέληξε η πρώην εισαγγελέας.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok