Απόψε το Άγιο Φως και Πανηγυρική Αναστάσιμη Ακολουθία στις Εκκλησίες

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 18:08
Απόψε το Άγιο Φως και Πανηγυρική Αναστάσιμη Ακολουθία στις Εκκλησίες

Απόψε τα μεσάνυχτα θα ψαλεί στις Εκκλησίες το Χριστός Ανέστη και θα τελεστεί Πανηγυρική Αναστάσιμη Ακολουθία, οπότε και θα δοθεί το Άγιο Φως, μετά από σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την οποία είχε λάβει την 1η Απριλίου, καθώς λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες το Πάσχα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Απόψε, λοιπόν, με εγκύκλιο που εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, και απεστάλη σε όλες τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια, θα τελεστεί η Ανάσταση και οι πιστοί θα μπορούν να λάβουν το Άγιο Φως.

«Σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, στην Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα, θα εορταστεί από την Εκκλησία η Ανάσταση», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Στη Μητρόπολη της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Η Αρχιεπισκοπή προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις Εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό, προκειμένου να «δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Τό βράδυ της Τρίτης 26ης Μαΐου 2020 καί ὥραν 11ην μ.μ. θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεσονυκτικοῦ ὅπως γίνεται τό βράδυ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Στίς 11:45 θά γίνει ἡ μετάδοσις τοῦ Ἁγίου Φωτός καί στίς 12:00 θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως μέ πανηγυρική κωδωνοκρουσία καί ἐν συνεχεία ὁ Ὄρθρος καί ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τοῦ Πάσχα».

Στη σχετική ανακοίνωσή της τον Απρίλιο, η ΔΙΣ ανέφερε: «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

Η «απόδοση της εορτής του Πάσχα», στη λειτουργική γλώσσα της Εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, δηλαδή την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα παρευρεθεί στις 21:00 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εκκλησίες άνοιξαν για τους πιστούς στις 17 Μαΐου με συγκεκριμένους όμως κανόνες λειτουργίας.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok