Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Άριστη συνεργασία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 12:25
Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Άριστη συνεργασία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για όλα τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά κυρίως για την τουρκικές ενέργειες και την προκλητικότητα της γείτονος Τουρκίας.

«Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερθείς στην Τουρκία, για να προσθέσει: «Η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας κινούνται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης.

»Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και εκτοξεύονται από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξή στην ΕΕ».

«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου σημαίνει πως ήρθε η ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις», σημείωσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε:

«Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε και διακηρύσσουμε ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιώματα σημαίνει ότι είναι ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις. Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού».

Για την Αγία Σοφία ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό. Είναι παγκόσμιο και πανανθρώπινο. Με την οπισθοδρομική αυτή κίνηση, η Τουρκία επιδιώκει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του. Εγκαταλείπει ένα πολιτισμικό κεκτημένο πολλών αιώνων προτιμώντας την εσωστρέφεια».

«Σε όλη την πορεία της, άλλωστε, η Αγία Σοφία ακολούθησε μια οικουμενική τροχιά. Υπήρξε ορθόδοξη εκκλησία, όπως και μουσουλμανικό τέμενος. Τελικά όμως αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο, κάτι που δεν αλλάζει. Ακόμη κι όσοι το βεβηλώνουν, με το βυζαντινό του όνομα αναγκάζονται να το αποκαλούν: Αγία Σοφία», είπε, και συμπλήρωσε:

«Η Ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών. Και τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται. Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα εξακολουθήσει να στέκει ακλόνητη στη θέση της με εμβέλεια που απλώνεται πάνω από διαστάσεις και θρησκείες. Μετά από αυτή την προσβολή, γεννιέται το ερώτημα εάν η Αγία Σοφία θα μπορεί να διατηρεί τα προνόμια του μνημείου της Unesco κι αν είναι δίκαιο να δωρίζει την τεράστια αίγλη της στη χώρα». 

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθήκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok