Μητσοτάκης: Πολιτικά μη αποδεκτή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 14:18
Μητσοτάκης: Πολιτικά μη αποδεκτή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις», ξεκίνησε τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας (08.08.), όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων και συγκεκριμένα μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί σχεδόν 3 μήνες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πριν από μερικές μέρες έμαθε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 παρακολουθείτο το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, πως έγινε με την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως «όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση», και διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!» είπε, κάνοντας λόγο για παρακολούθηση στο γράμμα του νόμου αλλά όχι πολιτικά ορθή, νόμιμη αλλά λάθος και άφησε αιχμές σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ πως υποτίμησε την υπόθεση.

Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.

Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», τόνισε.

Και αφού παραδέχτηκε ότι πρόκειται για λάθος και οι χειρισμοί της ΕΥΠ ήταν λάθος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τέσσερις αλλαγές στην ΕΥΠ. Γιατί «η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού».

Οι αλλαγές που προτείνει ο πρωθυπουργός είναι:

«1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok