Νέο σύστημα ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο από τον Ιανουάριο του 2021

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 09:19

Νέο σύστημα ΦΠΑ θα διέπει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο του 2021. Τα νέα σύστημα αναμένεται να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να ανακτήσουν φορολογικά έσοδα της τάξης €5 δις, που χάνονται ετησίως στον τομέα των διαδικτυακών πωλήσεων, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε €7 δις έως το 2020. Οι νέοι κανόνες ΦΠΑ θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ τα κράτη-μέλη πρέπει να μεταφέρουν τους νέους κανόνες της οδηγίας ΦΠΑ στην εθνική τους νομοθεσία μέχρι τα τέλη του 2020. Το δρόμο για την εφαρμογή του νέου συστήματος ΦΠΑ προλειαίνει συμφωνία των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, που επιτεύχθηκε προχθές σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, επί μιας σειράς κανόνων, που θα εξασφαλίσουν την ομαλή εισαγωγή του νέου συστήματος ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η νέα νομοθεσία φιλοδοξεί να οδηγήσει σε απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για τις διαδικτυακές πωλήσεις, με παράλληλη διασφάλιση ότι οι διαδικτυακές αγορές διαδραματίζουν το ρόλο που τους αναλογεί στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. «Καλύπτουμε, βήμα προς βήμα, τα κενά λόγω των οποίων χάνονται φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα οι χώρες της Ε.Ε. να στερούνται πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες υπηρεσίες και επενδύσεις. Παράλληλα, προσαρμόζουμε τους κανόνες ΦΠΑ στον 21ο αιώνα και σε μια ολοένα και περισσότερο ψηφιακή και παγκοσμιοποιημένη οικονομία», σχολίασε σχετικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. Πιερ Μοσκοβισί.

Είσπραξη ΦΠΑ

Σε γενικές γραμμές, οι κανόνες που συμφωνήθηκαν αντιμετωπίζουν μια σειρά από ζητήματα στο υφιστάμενο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ένα από τα θέματα αυτά είναι η αντιμετώπιση της μη τήρησης των υποχρεώσεων ως προς τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων που διευκολύνονται από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εταιρείες εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν αποθήκες ή τα λεγόμενα “κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών” εντός της Ε.Ε., μπορούν να πωλούν αγαθά στους καταναλωτές της Ένωσης μέσω διαδικτυακών αγορών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φορολογικές Αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την είσπραξη του οφειλόμενου ΦΠΑ για τα εν λόγω αγαθά.

Σύμφωνα με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, θα θεωρείται ότι οι διαδικτυακές αγορές ενεργούν ως πωλητές, όταν διευκολύνουν τις πωλήσεις αγαθών αξίας έως €150 σε πελάτες εντός της Ε.Ε. από επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους. Σημειωτέον ότι οι ίδιοι κανόνες θα εφαρμόζονται, όταν επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για την πώληση εμπορευμάτων μέσω «κέντρων εκτέλεσης παραγγελιών» εντός της Ε.Ε., ανεξάρτητα από την αξία τους, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές Αρχές η δυνατότητα να ζητούν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για τις εν λόγω πωλήσεις.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει, επίσης, να τηρούν αρχεία των πωλήσεων αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν. Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν προσδιορίζουν λεπτομερέστερα πότε θεωρείται ότι οι διαδικτυακές αγορές διευκολύνουν την εν λόγω παροχή αγαθών ή υπηρεσιών και πότε όχι, με βάση αφενός το κατά πόσον καθορίζουν ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσεις της παροχής και αφετέρου τη συμμετοχή τους στην πληρωμή ή την παραγγελία και την παράδοση των αγαθών.

Πύλη για τον ΦΠΑ

Η επικαιροποιημένη ηλεκτρονική πύλη για τον ΦΠΑ, ή αλλιώς«κέντρo ενιαίας εξυπηρέτησης», που δημιουργείται με τα νέα μέτρα, θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά μέσω του Διαδικτύου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στην Ε.Ε. όσον αφορά τον ΦΠΑ μέσω μίας εύχρηστης διαδικτυακής πύλης στη γλώσσα τους. Χωρίς την πύλη, θα ήταν υποχρεωμένες να εγγράφονται στα μητρώα ΦΠΑ σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο επιθυμούν να πωλούν, κατάσταση την οποία προβάλλουν οι επιχειρήσεις ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιούν το «κέντρο ενιαίας εξυπηρέτησης για τον ΦΠΑ» θα μπορούν να εγγράφονται στην εν λόγω υπηρεσία στα κράτη-μέλη από την 1η Οκτωβρίου του 2020.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok