Επιχείρηση «θερμοστάτης» για ενεργειακή εξοικονόμηση στο Δημόσιο - Μπόνους για όσους εξοικονομούν ενέργεια

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 12:27
Επιχείρηση «θερμοστάτης» για ενεργειακή εξοικονόμηση στο Δημόσιο - Μπόνους για όσους εξοικονομούν ενέργεια

Το σχέδιο Εξοικονόμησης Ενέργειας παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Η δέσμη μέτρων αφορά το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με άμεσο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022, ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%.

Με δεδομένα ότι η ενεργειακή δαπάνη του Δημοσίου αναμένεται να φτάσει φέτος (πριν την εφαρμογή των μέτρων) στο 1,165 δισ. ευρώ, το όφελος από την υιοθέτηση των μέτρων αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο εδράζονται σε τρεις άξονες:

- Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.

- Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.

- Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία. Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά, τόνισε και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του Δημοσίου και θα καταγράφονται οι λογαριασμοί του ρεύματος, τόνισε, ενώ με ΚΥΑ θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανά φορέα και υπουργείο, που με τη σειρά τους θα ορίσουν υπευθύνους ανά κτήριο.

Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς.

Σε ό,τι αφορά τα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει ένας φορέας, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Για όσους δεν “πιάσουν” τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια!

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος!

Όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από τη συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.

Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Σδούκου, η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο Δημόσιο, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok