Με αναφορά στις «θετικές ειδήσεις στο πεδίο της οικονομίας» και τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις» που όπως επισημαίνει «μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο 2024», ξεκινά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάρτησή του με την ανασκόπηση των εξελίξεων για την εβδομάδα που έκλεισε.
Υπογραμμίζοντας κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2024, αναφέρεται στο αίτημά μας για εκταμίευση της τρίτης δόσης φθηνών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς επιχειρήσεις καθώς και στη θετική αξιολόγηση από την επιτροπή του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που προηγήθηκε. Ακόμη, στα μέτρα βραχυπρόθεσμα και μη, για τη Θεσσαλία, στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», αλλά και στη νομοθετική δραστηριότητας της εβδομάδας, με τα δύο νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την οργάνωση του χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προσθέτει ότι «τον δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή έχει πάρει και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών με βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και νέες αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας από τις εταιρείες διαχείρισης που αν δεν ανταποκρίνονται θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα». Επίσης, το νομοσχέδιο για την πλήρη αναμόρφωση/βελτίωση της λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων, που μπήκε σε διαβούλευση.
Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το γνωστό πια 1555, τονίζοντας ότι «στους 27 μήνες λειτουργίας του δέχθηκε σχεδόν 7.350.000 κλήσεις, με χρόνο αναμονής τα 9 δευτερόλεπτα». Προσθέτει στη συνέχεια ότι «τουλάχιστον 12.000 ήταν οι κλήσεις που αφορούσαν τον Προσωπικό Βοηθό για 'Ατομα με Αναπηρία, μια μεταρρύθμιση καθοριστικής σημασίας για την αυτόνομη και ποιοτική διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, γι' αυτό και η υλοποίησή του είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας. Είναι διπλή η ικανοποίησή μου γιατί ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού ήταν ένα προσωπικό μου όραμα και βλέπω ότι άρχισε να ριζώνει», λέει χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με την ομάδα φοιτητών και αποφοίτων τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM και κλείνει κάνοντας μνεία στο νέο τοπόσημο που απέκτησε η Αθήνα, στην οδό Φρυνίχου, μια σπουδαία προσφορά του ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική πρωτεύουσα και στον ελληνικό πολιτισμό. «Είναι το αθηναϊκό "σπίτι" του Κωνσταντίνου Καβάφη, η μόνιμη "κατοικία" για το αρχείο, τη βιβλιοθήκη και τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, μια μικρή κιβωτός γνώσης και τεκμηρίων που θα την επισκεφτώ με την πρώτη ευκαιρία», όπως επισημαίνει.