Tο επίσημο πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική για την Υγεία ως προς τις αρθροσκοπήσεις

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 12:21

«Υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας» δείχνει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων. Διαπιστώνει πολλά σημεία παρατυπιών και παραβάσεων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας. Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία υπουργός Υγείας ήταν ο Μάκης Βορίδης και αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο Μάριος Σαλμάς.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος».

Αναφορικά με τον κ. Βορίδη, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ».

Για τον κ. Σαλμά, το πόρισμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση της εφαρμογής της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργού εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ, ΙΣΑ), την πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως αναπληρωτή υπουργού στο Υπουργείο Υγείας».

Ολόκληρο το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.tovima.gr/wp-content

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok