Βoeing: Ετοιμάζει το πρώτο αεροταξί

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 11:45

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Βoeing θα έχει έτοιμο το πρωτότυπο του αεροταξί της, καθώς και ένα σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το αεροταξί αναμένεται να είναι έτοιμο το 2019, ενώ έως το 2023 θα είναι έτοιμο το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, αλλά η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής δεν διευκρίνισε αν τα αεροταξί της θα έχουν οδηγό ή όχι.

«Τα αεροταξί θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόμαστε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ντένις Μίλενμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού αεροναυπηγικού ομίλου για να καταλήξει: «Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζονται τα πρωτότυπα των ιπταμένων οχημάτων, οπότε η τεχνολογία εφαρμόζεται. Το πόσο γρήγορα θα αρχίσει η μαζική παραγωγή τους δεν μπορεί κανείς να το υπολογίσει με ακρίβεια. Αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές θα καταρτίσουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε ο κ. Μίλενμπεργκ. «Την επόμενη δεκαετία, τα αεροταξί αναμένεται να χρησιμοποιούνται ευρέως».

Πέρυσι, η Boeing εξαγόρασε την εταιρεία Aurora Flight Sciences, η οποία συνεργάζεται με την Uber για την κατασκευή νέου ηλεκτροκίνητου αεροσκάφους για μεταφορά επιβατών στην πόλη. Οι δοκιμαστικές πτήσεις των ηλεκτρικών αεροταξί ίσως ξεκινήσουν στις αρχές του 2020. Επιπλέον, η Boeing το περασμένο έτος είχε παρουσιάσει το πρωτότυπο ενός αυτόνομου αεροπλάνου, το οποίο αναλαμβάνει την τροφοδοσία μαχητικών αεροσκαφών εν πτήσει. Πέραν του αμερικανικού κολοσσού, κινητικότητα στο πεδίο δείχνουν και άλλες εταιρείες. Η ανταγωνίστρια της Boeing, η ευρωπαϊκή Αirbus, έχει επενδύσει στην αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Vahana, που κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα ιπτάμενα οχήματα.