Μοιρολογώντας την ελληνική δικαιοσύνη;

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 23:06

378 ημέρες. Τόσες χρειάζονταν για τη δικαστική επίλυση στον πρώτο βαθμό μιας αστικής υπόθεσης στην Ελλάδα το 2015, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο. Πρόκειται για την 5η χειρότερη επίδοση στα κράτη μέλη, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο χρειάζονταν 136 ημέρες. Ο αντίστοιχος αριθμός σχεδόν τριπλασιάζεται στις 964 ημέρες για τη δικαστική επίλυση μιας διοικητικής υπόθεσης στον πρώτο βαθμό, δηλαδή πάνω από 2,5 χρόνια. Πρόκειται για την 4η χειρότερη επίδοση στα κράτη μέλη, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο χρειάζονταν 117 ημέρες. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο.Η Ελλάδα κάνει για μια ακόμη φορά πρωταθλητισμό στις διεθνείς εκθέσεις με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Και μιλάμε πάντα μόνο για τον πρώτο βαθμό εκδίκασης μιας υπόθεσης.Τα στοιχεία, μάλιστα, εστιάζουν κυρίως στις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αφορούν δηλαδή στην κορυφή του παγόβουνου, χωρίς να θίγουν τα όσα συμβαίνουν και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι και στην ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, βρίσκει εφαρμογή το κάθε πέρσι και καλύτερα, το κάθε φέτος και χειρότερα. Οι υποδομές των δικαστηρίων φθίνουν. Οι υποθέσεις εκδικάζονται με χαρακτηριστική βραδύτητα. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη παραμένει στα χαρτιά. Οι επιθέσεις στην ανεξαρτησία των φορέων της δικαστικής εξουσίας διαδέχονται η μία την άλλη. Τελευταία έγιναν της μόδας και οι επιθέσεις κατά των δικηγόρων, σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικά αποτελέσματα. Απέναντι σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, που πλήττει βάναυσα το κράτος δικαίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εμφανίζεται να τηρεί μια παθητική στάση. Εμφανίζεται να μοιρολογεί, αντί να ενεργοποιείται για να σώσει τον ασθενή, έστω και την πιο δύσκολη ώρα. Η εικόνα αυτή αδικεί τον σπουδαιότερο επιστημονικό σύλλογο της Ελλάδας. Τον καθιστά μέρος του προβλήματος, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πρωταγωνιστή της λύσης. Γιατί λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μπορεί να ενεργοποιηθεί, ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των ακόλουθων 9 βασικών προτάσεων:

1. Πλήρη επανασχεδιασμό και αναμόρφωση των δικαστικών κτηρίων και υποδομών της Αθήνας που πάσχουν. Θα το διεκδικήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες πρωτίστως στα δικαστήρια της παλαιάς σχολής Ευελπίδων προσβάλλουν το δικηγορικό λειτούργημα.

2. Kωδικοποίηση της νομοθεσίας. Πρόκειται για έργο κρίσιμο για τη δικαιοσύνη και την οικονομία, που όλο εξαγγέλλεται, αλλά ποτέ δεν υλοποιείται.

3. Εισαγωγή του θεσμού των δικαστικών βοηθών με νομική παιδεία για την υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών. Τις σχετικές θέσεις καλύπτουν δικηγόροι για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

4. Ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης. Επιβάλλεται η επέκταση του θεσμού μέσω της προώθησης κάθε δυνατής μορφής της.

5. Ενίσχυση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Ήλθε η ώρα η ελληνική δικαιοσύνη να περάσει στον 21ο αιώνα. Ιδίως, ηλεκτρονική διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης και υλοποίηση της ηλεκτρονικής -ζωντανής- παρακολούθησης των πινακίων/εκθεμάτων των εκδικαζόμενων υποθέσεων. Αφού γίνεται σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, γιατί όχι και στην Αθήνα;

6. Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων.

7. Οι δικηγόροι αποκτούν φωνή σε ζητήματα διοίκησης των δικαστηρίων και ελέγχου των δικαστών για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές.

8. Διοργάνωση Εθνικού Διαλόγου για τη Δικαιοσύνη. Απαιτείται η εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για όλα τα ζητήματα με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

9. Δημιουργία Παρατηρητηρίου του Συστήματος Απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι προφανές ότι η πραγματοποίηση αυτών των 9 προτάσεων δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θα αποτελέσει όμως την αρχή μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας για την αναγέννηση της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει επιτέλους σε αυτό. Το οφείλει στην ιστορία του. Το οφείλει στα μέλη του. Το οφείλει στην κοινωνία. Έφθασε η ώρα για να βάλουμε ένα τέλος στο μοιρολόι, γυρνώντας οριστικά σελίδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν όλοι εμείς, οι δικηγόροι, είμαστε μαζί!

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - Επικεφαλής συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!»

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok