45 εκατ. ευρώ αξίζουν τα ακίνητα των ασφαλιστικών που κατέρρευσαν

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 17:10

Το ποσό των 45 εκατ. ευρώ θα εισέπραττε το Επικουρικό Κεφάλαιο εάν, ολοκλήρωνε επιτυχώς τους πλειστηριασμούς για όλα τα ακίνητα ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση.

Πρόκειται για 105 ακίνητα (γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, εγκαταστάσεις κ.α.) τα οποία θα βγουν στο σφυρί με χαμηλές τιμές (τιμές εκκίνησης), δίχως ωστόσο να μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι τα ακίνητα αυτά θα εκποιηθούν. Το πολύ κακό οικονομικό κλίμα, η αρνητική εικόνα του real estate, η οικονομική δυσπραγία και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ που περικόπτει διεκδικούμενα έσοδα όσων θα ήθελαν να επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων, εμποδίζουν τη συμμετοχή ενδιαφερομένων στους πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι, το Επικουρικό Κεφάλαιo έχει εκκρεμείς υποχρεώσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς  λαμβάνει κουτσουρεμένες  εισφορές από τις εταιρείες λόγω της μειωμένης παραγωγής ασφαλίστρων και της καθυστερημένης τροποποίησης της νομοθεσίας, που θα αλλάξει άρδην το πλαίσιο υποδοχής και διαχείρισης ζημιών από ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Πέραν αυτών, το Επικουρικό έχει να αντιμετωπίσει και τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών που κατά ένα μέρος οφείλονται στο προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και στους αργούς χρόνους εκτέλεσης των πλειστηριασμών.