Έρευνα στην ELFE του Λαυρεντιάδη πυροδοτεί οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:08

Η ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα ήταν μια εταιρεία συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το συνολικό χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει μεγάλες οφειλές προς Τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως φαίνεται, η ΤτΕ, μαζί με την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, εξετάζουν πλέον τις ροές του χρήματος μέσω συνδεδεμένων εταιρειών με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η ΔΕΠΑ είχε καταθέσει μήνυση στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς, κας Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτρης Τζώρτζης, και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, κ. Βελισσάριος Δότσης, κατηγορούσαν τον ιδιοκτήτη της ELFE για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Στο κείμενο της μήνυσης της ΔΕΠΑ γινόταν λόγος για «εγκληματική του ομάδα» που προχωρούσε διαρκώς σε μεθοδεύσεις εξαπάτησης, κάποιες από τις οποίες στρέφονται όχι μόνον κατά της ΔΕΠΑ, αλλά και κατά των Δικαστηρίων.

Η ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) όταν αποκτήθηκε από τον Λαυρεντιάδη το 2009 είχε χρέος προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου που άγγιζε τα 59 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί απειλώντας από τότε την ΔΕΠΑ με κατάρρευση.  Το πρόβλημα είναι ότι τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο και κατέληξαν μερικούς μήνες πριν το οικονομικό έτος 2015 να ακουμπήσουν τα 70 εκ. ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά ένα περίεργο τρόπο στα επόμενα έτη αυξήθηκαν επιπλέον 45 εκ. ευρώ.

Στη μήνυση που κατατέθηκε, εκτός των παραπάνω, αναφέρεται ότι κατά το τελευταίο έτος η ELFE, εκμεταλλευόμενη τον θεσμό της προσωρινής δικαστικής προστασίας προσπάθησε «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη».

Η μήνυση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο.