Πρώτη επίθεση χάκερς σε ελληνική εταιρεία για λύτρα - Θύματα τα Everest και Goody’s της Vivartia

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 13:28

Θύματα των χάκερς έπεσαν οι ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές στα Everest και στα Goody’s, αλλά επίσης και τιμολόγια στα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ. Η επίθεση των χάκερς διήρκησε δύο ημέρες και κατάφεραν να μετατρέψουν 75.000 ευρώ σε bitcoin.

Το περιστατικό αυτό, μάλιστα, αποτελεί την πρώτη κυβερνοεπίθεση σε ελληνική εταιρεία για λύτρα και αφορούσε στη Vivartia, του ομίλου MIG, που έχει τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ, αλλά και τις αλυσίδες Everest και Goody’s.

Υπάλληλοι και στελέχη της Vivartia πήγαν στο γραφείο για δουλειά και διαπίστωσαν ότι τα κομπιούτερ ανοίγοντας είχαν μαύρη οθόνη και τους ζητούσε password που δεν μπορούσαν να βάλουν. Διαπιστώθηκε από τους τεχνικούς ότι κάποιοι είχαν μπει στο πληροφορικό σύστημα είχαν πάρει τον έλεγχο σε όλα, από οικονομικά στοιχεία μέχρι και παραγγελίες.

Ακολούθησε, αφού δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, μήνυμα με μέιλ από τους χάκερς που ζητούσαν 75.000 ευρώ σε Βitcoin για να επιστραφεί το password. Και ζήτησαν Βitcoin, γιατί οι συναλλαγές γίνονται χωρίς να μεσολαβεί τράπεζα και χωρίς να μπορούν να αναστραφούν.

Ταυτοχρόνως, δε, σε κάποια καταστήματα εστίασης δεν δούλευαν οι ταμειακές μηχανές και θα έπρεπε να εκδίδονται χειροκίνητα οι αποδείξεις, ενώ στις παραδόσεις των προϊόντων στα σημεία πώλησης, οι υπάλληλοι εξέδιδαν επιτόπου τιμολόγιο με φορητό υπολογιστή.