Αλ. Τσίπρας: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι το όνομα που δέχθηκε η γειτονική χώρα

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 20:32

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna Makedonja) θα είναι το νέο όνομα της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.

Το νέο όνομα επιβεβαίωσε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγο νωρίτερα το Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας αλλά και προκειμένου η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, έναντι όλων».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα βασικά σημεία της συμφωνίας και διαβεβαίωσε ότι οι βόρειοι γείτονές μας «δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας. Επιτυγχάνεται, έτσι, ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Όσον αφορά το ζήτημα της υπηκοότητας, υποστήριξε ότι στα έγγραφα των γειτόνων θα αναγράφεται «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι η γλώσσα διαχωρίζεται απολύτως από την ελληνο-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

Ειδική μνεία έκανε και στην πρόβλεψη για αφαίρεση οποιασδήποτε αλυτρωτικής αναφοράς στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, καθώς απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα, ενώ αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων, με απάλειψη των προβληματικών αναφορών.

«Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», προειδοποίησε στη συνέχεια. Έτσι, ανέφερε, «η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντά της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό  της πλεονέκτημα».

Ο κ. Τσίπρας, επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας», καθώς με αυτήν τη συμφωνία «η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή», κατέληξε.