Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για εξαπάτηση πολιτών μέσω διαδικτύου

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 15:30

Δικογραφία σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος σε βάρος δύο ημεδαπών, 27 και 35 ετών, οι οποίοι εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν συνολικά 31 υποθέσεις απάτης, από τις οποίες 18 για την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, 3 για τη χορήγηση δανείων και 10 για την εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων.

Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν, μέσω απατηλών συναλλαγών, χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 117.000 ευρώ.

Ένας 35χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνελήφθη κατόπιν σχετικού εντάλματος σύλληψης.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση και κατόπιν ενδελεχούς διαδικτυακής - ψηφιακής έρευνας, οι δύο δράστες είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2016 συμμορία, με σκοπό τη διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 35χρονος, μετά από απατηλή συναλλαγή, εκμεταλλευόμενος την ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων, προσποιούταν υπάλληλο πιστωτικού ιδρύματος και με το πρόσχημα του εντοπισμού ανεπιθύμητων συναλλαγών αποσπούσε στοιχεία πρόσθετης τραπεζικής κάρτας, με σκοπό την περαιτέρω οικονομική ζημιά και την εξαπάτηση του θύματος.

Επίσης προέβαινε στη δημιουργία ψηφιακών «πορτοφολιών», χρησιμοποιώντας για ταυτοποίηση έγγραφα τρίτων ατόμων που είχε αποσπάσει από τα θύματα, χρεώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιστωτικές και χρεωστικές τραπεζικές κάρτες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ ο 35χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.