Μέρκελ: Μόνο σε συνεννόηση με την Αθήνα οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 10:23

Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τους εταίρους της για τα θέματα ασύλου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα και την Ισπανία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

«Αυτό που ήταν και για τον Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, πολύ σημαντικό, ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στη Γερμανία αυτοί που έρχονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα. Σημαντικό για μένα είναι αυτό να μη γίνει χωρίς συνεννόηση με την Ελλάδα. Να μην τριγυρνούν άσκοπα, ώστε πιθανόν να μπουν στη Γερμανία από κάποιο άλλο συνοριακό πέρασμα, αλλά να συμφωνήσουμε μία διαδικασία, ώστε να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα για να γίνεται εκεί η διαδικασία ασύλου. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο εκεί, όπου υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξής της νωρίτερα χθες στο ZDF.

Η Καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για την επιθυμία του κ. Ζεεχόφερ να μπει περισσότερη τάξη στο θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης, αλλά τόνισε ότι κατά την άποψή της αυτή η επιθυμία έχει εκπληρωθεί «ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, συζητώντας με την Ελλάδα ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι εκεί -αυτός είναι ο κύριος δρόμος, μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού- να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν μπει στη Γερμανία, κατευθείαν στα σύνορα και συμφωνημένα».

Αυτό, συνέχισε η κα Μέρκελ, συμφωνήθηκε τώρα πολιτικά και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως το τέλος Ιουλίου.

«Και με αυτό ικανοποίησα, πιστεύω, την επιθυμία του Ζεεχόφερ», κατέληξε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι με την Ιταλία δεν κατέστη αυτή τη στιγμή εφικτή μια συμφωνία.