Π. Παυλόπουλος: «Τα Σκόπια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους»

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 13:42

Μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας έστειλε από την Κοζάνη, κατά τη διάρκεια ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι μία σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί από πλευράς της γείτονος είναι «η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την ιστορία και με το διεθνές δίκαιο». Επίσης, σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ «ανέλαβε την υποχρέωση αλλαγών στο Σύνταγμά της» και «περιμένουμε την εκπλήρωσή της».

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ' αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε: «Ακούμε τις δηλώσεις των γειτόνων μας, αλλά η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ερμηνεύεται όπως αναφέρεται στο γράμμα της. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω που έχουν συμφωνηθεί τότε, και μόνον τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», ενώ υπογράμμισε ότι προϋπόθεση εκ μέρους της Τουρκίας είναι «ο ειλικρινής σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου-αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα "NATURA 2000″- και του συνόλου του διεθνούς δικαίου».

Εξήγησε ότι «οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης είναι σαφείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες» και «δεν νοείται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης», ενώ για το θέμα της ΑΟΖ, ο ΠτΔ υποστήριξε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως ισχύει βάσει της Συνθήκης του Montego Bay του 1982.