Αλ. Τσίπρας - Ελούντα: «Στηρίζουμε την Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ»

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 16:19

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που διεξάγεται στην Ελούντα της Κρήτης, ανέφερε:

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως «υποστηρίζουμε σταθερά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς - Μοντανά της Ελβετίας». Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου.

«Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, τονίζοντας πως «αυτή η συνάντηση διεξάγεται σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που επιδεινώνεται η ένταση στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και σημείωσε ότι «σε ένα ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ενίσχυση των εμπορικών, μεταφορικών, ενεργειακών, πολιτιστικών, τουριστικών και ψηφιακών δικτύων στις χώρες μας, που βρίσκονται μεταξύ τριών ηπείρων, απελευθερώνει μοναδικές προοπτικές για το μέλλον».

Eπιπλέον αναφέρθηκε στο ρόλο της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Για εμάς είναι απόλυτα σαφές και πλέον το υιοθετούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ότι λύσεις στην περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι για τις συνομιλίες, κατά τις οποίες υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας, τόσο τριμερή όσο και διμερή, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως η επιλογή της Κρήτης έχει ισχυρό συμβολισμό: 

«Το νησί αποτελεί σταυροδρόμι των κοινών μας πολιτισμών και της Μεσογείου. Eίναι και ένα νησί που θα είναι σύντομα ενεργειακά αυτόνομο και θα καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.