Παντελή άγνοια δηλώνει για τα «μαύρα Ταμεία» ο πρώην πρόεδρος της Siemens

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 11:31

Ο κύκλος των απολογιών των 62 κατηγορουμένων ξεκίνησε με πρώτο τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας Siemens, Heinrich von Pierer, ο οποίος κατέφθασε αυθημερόν από τη Γερμανία στο Δικαστήριο της Αθήνας για να απολογηθεί.

Παρότι πρόεδρος του Δ.Σ. του γερμανικού κολλοσού για πολλά χρόνια, όπως ισχυρίστηκε δεν γνώριζε την ύπαρξη των «μαύρων Ταμείων», καθώς και ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois and Plimpton.

«Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες "μη σύννομες", τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν. Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα, εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Χαρακτηριστική είναι η στοιχομυθία μεταξύ του μάρτυρα και του Προέδρου του Δικαστηρίου:

Ερώτηση: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τι πρόκειται;

Απάντηση: Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Ερώτηση: Γνωρίζατε για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρίας;

Απάντηση: Κατηγορηματικά όχι.

Αυτό τον υπερασπιστικό ισχυρισμό προέβαλε με τη σειρά του το απολογούμενο επίσης πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, Ηλίας Γεωργίου. Ο κατηγορούμενος αναφερόμενος στους τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να διαχειριζόταν, υποστήριξε πως αυτό συνέβαινε για τις ανάγκες της εταιρείας. «Εγώ δεν συμμετείχα σε δωροδοκίες, τα χρήματα ήταν για την κατασκοπεία των ανταγωνιστών. Δεν ήθελαν να φαίνονται στο όνομά μου για φορολογικούς λόγους», είπε, ενώ εξήγησε ότι τα χρήματα που διακινούνταν σε αυτούς ήταν «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

Εισαγγελέας: Έχετε αναφερθεί σε δαπάνες για αφανείς σκοπούς και υπηρεσίες. Τι εννοούσατε;

Κατηγορούμενος: Τη συλλογή πληροφοριών για τον ανταγωνισμό και για φιλοξενίες. Κάναμε κατασκοπεία στους ανταγωνιστές. Αυτά ξέρω, εγώ δεν αποκλείω τίποτα.

Εισαγγελέας: Εσείς δεν αποκλείετε ότι δίνονταν και δωροδοκίες; Πώς εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl που μιλάει και για σας....

Κατηγορούμενος: Αυτά τα έλεγε κι ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία.

Εισαγγελέας: Εκτός αυτή του Μαντέλη...

Κατηγορούμενος: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς πρέπει να ξέρει και εγώ δεν ήξερα για τι ήταν τα χρήματα... Και εσείς το λέτε εύκολα.... Μου κάνει κατάπληξη που το λέτε αυτό.

Εισαγγελέας: Δεν έχω ευκολία. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.

Κατηγορούμενος: Μην μου προσάπτετε κάτι.

Εισαγγελέας: Σας το έχουν προσάψει δύο Δικαστήρια. Εν πάση περιπτώση γιατί σας επικαλείται ο Niedl; Λέει ψέμματα;

Κατηγορούμενος: Για μένα λέει ψέμματα. Τα χρήματα ήταν για ανάγκες της εταιρίας.