Τι πρότεινε στους Μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 14:34

Ακόμη συνεδριάζει εκτάκτως από τις 9 π.μ. η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» και στην εισήγησή του κατέληξε σε τρεις προτάσεις:

1. Κάλεσε τους αρχιερείς να εγκρίνουν τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Εκκλησία από κοινού με την Πολιτεία.

2. Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στη δημιουργία Νομοπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς με νομικές γνώσεις, νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικούς, οι οποίοι θα εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για να καταλήξουν στην επιθυμητή Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.

3. Διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για την μισθοδοσία του κλήρου, προτείνοντας ακόμη και να συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κλείνοντας την ομιλία του.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους κληρικούς ότι θα σταθεί κοντά τους, θα συμπαρασταθεί στα προβλήματά τους και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τους ίδιους και τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα. Πάντως, κατά τη συνεδρίαση σήμερα δεν έλειψαν και οι εντάσεις με τους Μητροπολίτες Καισαριανής και Μεσσηνίας να αποχωρούν.

Λίγο αργότερα αποχώρησε και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος όμως επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους μιας και έπρεπε να παραστεί σε μια κηδεία, όπως δήλωσαν συνεργάτες του. Οι εξηγήσεις όμως των κύκλων του Μητροπολίτη Μυτιλήνης δεν έπεισαν όλους τους υπόλοιπους μια και είναι γνωστές οι άριστες σχέσει που διατηρεί με το Φανάρι.