Πατρινός πλαστογράφησε το απολυτήριο του αδελφού του για να προσληφθεί στο ΕΚΑΒ

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 16:47

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο της Πάτρας έναν εργαζόμενο του ΕΚΑΒ που είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο Λυκείου του αδερφού του προκειμένου να προσληφθεί. Το Δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Ο άνδρας είχε κάνει χρήση του απολυτηρίου του αδελφού του, προκειμένου να προσληφθεί με τον τρόπο αυτό ως διασώστης στο ΕΚΑΒ. Έτσι έβαλε στο απολυτήριο του αδελφού του τη δική του φωτογραφία και το δικό του όνομα και το κατέθεσε.

Η πλαστογραφία αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων και βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για τα αδικήματα της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και της νόθευσης εγγράφου. Ενώπιον του Δικαστηρίου οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για έναν σωστό, εργατικό και υπεύθυνο επαγγελματία που πρόσφερε τις υπηρεσίες του. «Εάν είχαμε άλλους πέντε σαν κι αυτόν, το ΕΚΑΒ θα λειτουργούσε καλύτερα», κατέθεσε συνάδελφός του.

Αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που αφορά στο ΕΚΑΒ, αφού και το 2014 σε έλεγχο ταυτοποίησης πτυχίων είχε βρεθεί ύποπτος ένας εργαζόμενος, ο οποίος πλαστογράφησε το πτυχίο τεχνικού λυκείου, καθώς, αν και είχε τελειώσει τη σχολή του ΕΚΑΒ, του είπαν ότι δεν μπορεί να διοριστεί με πτυχίο του ΟΑΕΔ.

Ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 20 ετών με αναστολή ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όπου του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών. Έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και περιμένει ακόμα την απόφαση.