Παυλόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί με τους κανόνες της ΕΕ

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 12:04

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψής του, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια κοινή συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Οι Έλληνες αποδειχτήκαμε πλήρως συνεπείς ως προς τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε και το υπόλοιπο των υποχρεώσεών μας. Πιστεύω ότι και οι εταίροι μας θα εκπληρώσουν τις δικές τους, ειδικά ως προς το χρέος». Ο ίδιος ευχαρίστησε την Πορτογαλία «για τη στήριξή της και στα εθνικά θέματα. Για το Κυπριακό θέλουμε μια λύση σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν επιτρέπει της ύπαρξη κράτους με μειωμένη εθνική κυριαρχία». 

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «για να ακολουθήσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή πορεία, απαιτείται πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν και κατά πόσο το σέβεται και συνεπώς αν δικαιούται μια ευρωπαϊκή πορεία» και συμπλήρωσε: «Εμείς, που είμαστε μέλη της ΕΕ, με τα προγράμματα προσαρμοστήκαμε στους κανόνες της Ευρώπης. Το ίδιο οφείλει να προσαρμοστεί με τους κανόνες και η Τουρκία που επιδιώκει να γίνει μέλος της».

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος Πρόεδρος τόνισε πως «αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την αντοχή που επέδειξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στο προσφυγικό ζήτημα». «Το ευρωπαϊκό σχέδιο μας επέτρεψε να είμαστε μαζί. Και μέσα από αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ανήκειν στην ΕΕ προϋποθέτει τον σεβασμό των αξιών της». 

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και όλα όσα μπορούν να συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθερότητα. Συγκλίνουμε στην αναζήτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και η επιδίωξη ενός ισότιμου δημοσιονομικού πλαισίου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ντε Σόουζα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και αύριο θα μεταβεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα.