Στο Μπαλί ο Ευ. Τσακαλώτος για νέο γύρο διαβούλευσης με το ΔΝΤ για συντάξεις και τράπεζες

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 11:22

Στη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διεξάγεται (12-13 Οκτωβρίου) στο Μπαλί της Ινδονησίας θα παραβρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, όμως η συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθεί επί τάπητος και το μείζον ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019.

Το τετ α τετ Τσακαλώτου-Λαγκάρντ γίνεται λίγα 24ωρα μετά τη φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ταυτιζόμενο με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Αθήνας και της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσει στην Κριστίν Λαγκάρντ το σχέδιο που εκπόνησε η Αθήνα για την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανειακών υποχρεώσεών της προς το Ταμείο.

Για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων που έχει διευρυνθεί και από τα 24,1 δισ.ευρώ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ.ευρώ.