Πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας ζητά το Eurogroup

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 12:29

Tη δημιουργία ενός προληπτικού πλέγματος προστασίας της Ελλάδας εξετάζει το Eurogroup, σύμφωνα με τους Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι εταίροι έκαναν λόγο για μια  Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), με βάση το καταστατικό του ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Το νέο «πακέτο» εκτιμάται ότι θα φθάσει περί τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το εάν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα νέα μέτρα που θα απαιτεί το εν λόγω Μνημόνιο θα είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα των προηγούμενων, είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί  η τρέχουσα αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα υπάρξει "κενό", το οποίο οι αγορές θα λάβουν υπόψη τους.

Σε ερώτηση αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται στη λύση που υποστηρίζει το Eurogroup για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την Τρόικα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας με την Ελλάδα.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.