Έξι στις δέκα χώρες κάνουν κατάχρηση των καισαρικών

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 11:40

Αυξάνονται  οι καισαρικές διεθνώς, αφού από το 12% των γεννήσεων το έτος 2000 έφθασαν στο 21% το έτος 2015, με αποτέλεσμα πάνω από το ένα πέμπτο των βρεφών στον κόσμο να γεννιούνται πλέον με καισαρική, ενώ σε μερικές χώρες το ποσοστό αγγίζει ακόμα και το 60%.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία σε 169 χώρες, η χρήση καισαρικής παγκοσμίως εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,7% μεταξύ 2000-2015. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", δείχνει ότι έξι στις δέκα χώρες κάνουν κατάχρηση των καισαρικών, ιδίως σε Νότια Ασία, ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική, ενώ μία στις τέσσερις την υποχρησιμοποιούν, κυρίως στην Αφρική.

Σε 5 τουλάχιστον χώρες πάνω από τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική με πρώτη στην κορυφή του πίνακα τη Δομινικανή Δημοκρατία με ποσοστό 58% και ακολουθούν η Βραζιλία με 56%, η Αίγυπτος με 55,5, η Τουρκία με 53% και η Βενεζουέλα με 52%.

Οι πλουσιότερες γυναίκες έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να κάνουν καισαρική, σε σχέση με τις φτωχότερες, ενώ η καισαρική είναι κατά 1,6 φορές συχνότερη στις ιδιωτικές κλινικές απ' ό,τι στις δημόσιες.

«Συνιστούμε η καισαρική να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ιατρικά αναγκαία», τόνισε η καθηγήτρια Τζέιν Σάνταλ του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου. «Υπάρχει πλέον σχεδόν καθολική συναίνεση ότι σε πολλές χώρες η χρήση της καισαρικής έχει αυξηθεί πέρα από το λογικό επίπεδο που απαιτείται», πρόσθεσε η δρα Άνα Πιλάρ Μπερτράν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μάλιστα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μερικές φορές οι νεαροί γιατροί γίνονται ειδικοί στις καισαρικές και έτσι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους να βοηθήσουν σε έναν φυσιολογικό τοκετό.