Βραβεύεται ο καρδιοχειρουργός που έσωσε πάνω από 30 ανθρώπους στην Αφρική

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 09:27

Το Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς θα απονεμηθεί στον καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καρδιοχειρουργό Κυριάκο Αναστασιάδη στις 18 Μαΐου (19.30), στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποίησε αφιλοκερδώς και με μεγάλη επιτυχία περισσότερες από 30 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, σε κατοίκους της Μαυρικίου της Αφρικής, έχοντας στα χέρια του μόνο έναν υποτυπώδη εξοπλισμό.

«Ο Μαυρίκιος είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, η οποία είναι δεύτερη στο κόσμο σε παραγωγή ζάχαρης, μετά τις Μπαχάμες. Το 95% της έκτασής της είναι φυτείες ζαχαροκάλαμου. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στον πληθυσμό. Μάλλον θα πρέπει να έγινε κάποια μετάλλαξη στα γονίδια των κατοίκων του, οι περισσότεροι από τους οποίους από την ηλικία των 17 ετών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη και μέχρι την ηλικία των 30 σε ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώνεται στεφανιαία νόσος, που οφείλεται κυρίως στην πρώιμη εκδήλωση και επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη. Για αυτό το λόγο στο Μαυρίκιο υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για εγχειρήσεις καρδιάς», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη βράβευσή του.

Εξηγώντας το πώς βρέθηκε στον Μαυρίκιο, ανέφερε ότι το 1992 ο διάσημος καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής, Μαγκντί Γιακούμπ, είχε δημιουργήσει ένα Κέντρο στο νοσοκομείο του Παμπλεμούς (Pamplemousses) στον Μαυρίκιο και κατά διαστήματα πραγματοποιούσε εκεί επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια ένας καρδιοχειρουργός έκανε στο νοσοκομείο αυτό απλές επεμβάσεις στεφανιαίας παράκαμψης (δηλαδή by pass και κάποιες βαλβίδες), ενώ για την αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών είχαν γίνει συμφωνίες με τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία.

«Κάποια στιγμή, επειδή με γνώριζαν, μου πρότειναν να πάω να αντιμετωπίσω κάποια περιστατικά. Έτσι πήγα μία φορά μόνο το 2012 και έμεινα δύο εβδομάδες. Κάθε ημέρα χειρουργούσα δύο με τρεις ασθενείς. Πρέπει να έχω χειρουργήσει περισσότερους από 30. Εκτός από τις επεμβάσεις εκπαίδευσα τους γιατρούς και το προσωπικό. Επειδή έμειναν ικανοποιημένοι, με βράβευσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου του Παμπλεμούς. Φέτος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας του Μαυρικίου μού πρότεινε να κάνουμε κάποιου είδους συνεργασία», πρόσθεσε ο κ.Αναστασιάδης.

Την τελευταία πενταετία ο κ. Αναστασιάδης έχει αναπτύξει δραστηριότητα με επαφές και δράσεις για την επέκταση της ανθρωπιστικής προσφοράς και τη διενέργεια καρδιοθωρακοχειρουργικών επεμβάσεων και σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπως η Ουγκάντα, το Κονγκό και η Αίγυπτος, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και με τη βοήθεια της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.