«ΑΝΤΙΟ» 2017, «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» 2018: 5 CEOs μας μιλούν για όσα έγιναν στον κλάδο και τι να περιμένουμε

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 16:33

Πιστοί στις συνήθειές της, όπως κάθε χρόνο, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ζήτησε τη γνώμη και την εκτίμηση κάποιων εκ των σημαντικότερων CEOs του ασφαλιστικού κλάδου, αναφορικά με το πώς είδαν την εγχώρια ασφαλιστική αγορά τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και πώς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά μέσα στο 2018.

Συγκεκριμένα, τους θέσαμε δύο βασικά ερωτήματα:

1. Πώς είδατε την ασφαλιστική αγορά, αλλά και την πορεία της εταιρείας σας το 2017;

2. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά, τόσο σε σχέση με τον κλάδο γενικότερα όσο και ειδικότερα με την εταιρεία που εκπροσωπείτε;

Δημήτρης Τσεκούρας - CEO Arag SE

1. «H χρονιά που μας πέρασε είχε τα χαρακτηριστικά μιας ακόμα χρονιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα με τις γνωστές παρενέργειες στην οικονομία και στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο κλάδος της Νομικής Προστασίας ερχόμενος από μια σοβαρή μείωση ασφαλίστρων στην επταετία που πέρασε, πορεύτηκε μέσα στο 2017 αντιμετωπίζοντας το ήδη γνωστό περιβάλλον κρίσης.

Μείωση εισοδήματος, υπερφορολόγηση, μακροχρόνια ανεργία, ελαστική εργα-σία-, μειωμένη αγοραστική ικανότητα, έλλειψη σταθερότητας και αδυναμία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Πιο ειδικά, μέσα στο 2017 είχαμε και τις επιπλέον αναταράξεις -που άφησαν το αποτύπωμά τους στην αγορά- τόσο από την εισαχθείσα αλλαγή στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών όσο και από την προκληθείσα αναστάτωση που φέρνει η προετοιμασία προσαρμογής στις νέες νομοθεσίες είτε στη διανομή του ασφαλιστικού προϊόντος είτε για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρήσαμε είναι η διαφορετικότητα στην καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων, σε διαφορετικές περιόδους εντός της ίδιας χρονιάς, με το δεύτερο μισό του έτους να υστερεί, αφού τότε συμπίπτει χρονικά το κύριο βάρος των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Για την ARAG Hellas το 2017 κλείνει θετικά με αύξηση ασφαλίστρων, με κερδοφορία και ανάπτυξη εργασιών. Η αύξηση ασφαλίστρων προερχόμενη κυρίως από την αύξηση της πρωτασφαλιστικής παραγωγής αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό πάνω από το ήμισυ της δεκάδας.

Για την ανάπτυξη των εργασιών αντασφαλιστικά είμαστε σε συνομιλία με ασφαλιστικές εταιρείες που επιλέγουν την ARAG για συνεργασία στον κλάδο της Νομικής Προστασίας λόγω της ειδίκευσης και κυρίως λόγω της έλλειψης κινδύνου για σύγκρουση συμφερόντων.

Τέλος, μέσα στο 2017 μετείχαμε δυναμικά στα εταιρικά διεθνή projects (sales, claims, IT, new products, communication) και δαπανήσαμε σημαντικό χρόνο για την προετοιμασία μας στις νέες νομοθεσίες IDD & σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό και τον διεθνή προγραμματισμό του Ομίλου».

2. «Ο πρώτος στρατηγικός μας στόχος για το 2018 είναι η διατήρηση της οργανικής αυτοδυναμίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας ως ειδικευμένου ασφαλιστή στον Κλάδο της Νομικής Προστασίας. Έτσι, χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων, χωρίς μισόλογα και «ψιλά γράμματα», θα κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο της ποιοτικής μας παροχής μέσα στο πλαίσιο της αξιοπιστίας και σοβαρότητας που έχουν τόσα χρόνια συνδεθεί με το όνομά μας.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα όταν –όπως εμείς– επιθυμείς να συνδυάσεις τη στρατηγική σου επιλογή με ανάπτυξη, κερδοφορία και αύξηση εργασιών.

Μέσα, λοιπόν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και κατ’ έτος ανανεούμενου σχεδιασμού, όπως έχει διαμορφωθεί με τη Γερμανία και διεθνώς, θα επιδιώξουμε και το 2018 μια ισορροπημένη ανάπτυξη που θα προέλθει από την αύξηση των εργασιών, το σχεδιασμό νέων πρωτογενών προϊόντων, αλλά και από νέες συνεργασίες.

Στο σχεδιασμό προϊόντων έχουμε ήδη διαμορφώσει το Cyber Protection για φυσικά πρόσωπα που μπαίνει πρώτο στη σειρά των νέων προϊόντων που έχουμε επεξεργαστεί, όπως π.χ. τη Νομική Προστασία για τους Αγρότες, για τα Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία, για Προπονητές, για Διοικητικούς Παράγοντες κ.λπ.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους στόχους μας, θέλουμε να έχουμε συμμορφωθεί πλήρως και να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις νέες νομοθεσίες GDPR και IDD. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναβαθμίσαμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού μας, πιστοποιήσαμε τους απασχολούμενους περί την υπηρεσία πωλήσεων και αναθέσαμε ήδη σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες την εφαρμογή των νέων δεδομένων. Με την ενδυνάμωση της εσωτερικής μας υπηρεσίας με ειδικευμένα στελέχη της αγοράς αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς στις απαιτήσεις του Solvency II. Παράλληλα, αναβαθμίζουμε συνεχώς το μηχανογρα-φικό μας σύστημα σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας του Ομίλου και προς την κατεύθυνση της εταιρικής ομοιογένειας, όπως θα συμβεί π.χ. με τις ιστοσελίδες των εταιρειών της ARAG διεθνώς.

Μακάρι, οι σχεδιασμοί και οι στόχοι μας να αποδώσουν και ευχή μου είναι μέσα στο 2018 να έχουμε τις λιγότερες αναταράξεις και “εκπλήξεις” από το ευρύτερο περιβάλλον. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους».

Θεόδωρος Κοκκάλας - CEO ERGO ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

1. «Η αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε μέσα στο 2017 μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης και μέσα σε ένα περιβάλλον πολλών και έντονων προκλήσεων, όπως είναι το νέο εποπτικό πλαίσιο, οι τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις από μετόχους και πελάτες, αποδεικνύει ότι η ιδιωτική ασφάλιση αντέχει στις πιέσεις και αποτελεί έναν από τους πιο υγιείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Για εμάς στην ERGO η χρονιά αυτή ήταν χρονιά έντονης προσπάθειας και προετοιμασίας για τη λειτουργική και νομική συγχώνευση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με τις εταιρείες ERGO. Σιγά σιγά όλα τα ορόσημα που είχαμε θέσει καταρχάς στο πλάνο της λειτουργικής ευθυγράμμισης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με τους κανόνες και τις διαδικασίες του Ομίλου ERGO, έχουν επιτευχθεί.

Η επιτυχής πορεία του έργου αυτού οφείλεται κυρίως στο πνεύμα συνεργασίας και στον επαγγελματισμό όλων των εμπλεκομένων σε αυτό. Όλοι μαζί εργασθήκαμε και λειτουργήσαμε με κύριο μέλημά μας η συγχώνευση να εξελιχθεί ομαλά και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, ταυτόχρονα όμως με προσεκτικά και σίγουρα βήματα που διασφαλίζουν ότι η επιχειρηματική αυτή κίνηση θα δημιουργήσει το μέγιστο θετικό αντίκτυπο για τους ασφαλισμένους, για τους συνεργάτες μας, για τους εργαζομένους μας, τον μέτοχο και την κοινωνία».

2. «Για εμάς στην ERGO το 2018 είναι χρονιά ορόσημο, καθώς πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες λειτουργικές διαδικασίες και έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για τη νομική- συγχώνευση των εταιρειών ERGO ΑΕΕ Ζημιών, ERGO ΑΕΕ Ζωής και Αγροτική- Ασφαλιστική Α.Ε., δημιουργώντας έναν ενιαίο οργανισμό με την επωνυμία “ERGO Ασφαλιστική Ανώνυμη Εταιρεία”.

Η ολοκλήρωση της ως άνω συγχώνευσης σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού φορέα, ικανού να εγγυηθεί και να διασφαλίσει στους Ασφαλισμένους και Συνεργάτες του την παροχή ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με κύριο γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση, την κατανόηση και την ικανοποίηση των αναγκών των ασφαλισμένων μας. Έτσι, κύριο όραμά μας και για τον νέο οργανισμό είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη μακροχρόνια και συνετή στρατηγική της κερδοφόρου ανάπτυξης που αποδίδει στέρεα και θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και μας έχει καθιερώσει στις ηγετικές θέσεις της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Από τη θέση αυτή σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συμβάλουμε ουσιαστικά στη συνδιαμόρφωση της αγοράς μας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου αυτή να εξελιχθεί και να προσεγγίσει τα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής της είναι μεγάλα. Προσδοκία- μου, λοιπόν, είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της αγοράς μας, έτσι ώστε να αναδειχθεί ο σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης αναδεικνύοντας τις αρετές και τα οφέλη του».

Γιώργος Ζάχος - CEO NP Insurance

1. «To προηγούμενο έτος ήταν μία περίοδος αναπροσαρμογής της ασφαλιστικής- αγοράς πάνω στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα Solvency II και μία πιο προσεκτικής ανάληψης και διαχείρισης ζημιών. Η επιστροφή της συνολικής παραγωγής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ιδιαίτερα η θετική πορεία σε όρους παραγωγής στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου στο σύνολο των εταιρειών, δείχνει ότι έχει αντιστραφεί το έντονα αρνητικό κλίμα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έχουν σταματήσει τις πτωτικές τάσεις και έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για επιμέρους κλάδους των Γενικών Ασφαλίσεων. Η αγορά, αλλά και οι ασφαλισμένοι, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν και τις ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις Γενικές Ασφαλίσεις.

Για την NP, το 2017 ήταν μία ακόμη χρονιά σημαντικής ανάπτυξης προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας εκτοξεύθηκαν, οι δείκτες φερεγγυότητας παραμένουν από τους υψηλότερους στην ασφαλιστική αγορά με περαιτέρω ανοδικές τάσεις, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε, το αποτέλεσμα των επενδύσεων είχε σημαντική βελτίωση και ώθησε τα συνολικά κέρδη της εταιρείας, το δίκτυο συνεργατών αύξησε την παραγωγικότητά του και γενικότερα έχουν τεθεί οι βάσεις για ακόμη υψηλότερα επιτεύγματα το 2018».

2. «Οι προσδοκίες μας για το 2018 είναι ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια και ποντάρουμε πάνω στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την έξοδο στις αγορές, την χαλάρωση των capital controls και την ταυτόχρονη ανάκαμψη του κλάδου με την ωρίμανση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών. Σε ό,τι αφορά την εταιρεία, θα παραμείνουμε εστιασμένοι στους στρατηγικούς μας στόχους που είναι η άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας -πιστοί στο σλόγκαν “NP συνεπής σε ό,τι πει”- στην εκπαίδευση και ανύψωση του επαγγελματικού επιπέδου των συνεργατών μας, στη συνετή και ορθολογική ανάληψη ζημιών και στην ευέλικτη επενδυτική πολιτική η οποία δημιούργησε υπεραξίες τα προηγούμενα χρόνια. Στην NP δίνουμε έμφαση- στην κερδοφόρα παραγωγικότητα και στην επίτευξη υψηλών δεικτών περιθωρίων φερεγγυότητας που θα οδηγήσουν και πάλι στις υψηλές θέσεις αξιοπιστίας ανάμεσα στις ασφαλιστικές της ελληνικής αγοράς. Η μετακόμισή μας σε κεντρικό κτήριο στο Μαρούσι, επί της Λεωφ. Κηφισίας, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου, επιβεβαιώνει την πορεία μας προς υψηλότερους στόχους σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς, προσδοκούμε ότι θα υπάρξει μεγέθυνση της πίτας της αγοράς, ορθολογικότερος ανταγωνισμός, συνέχιση της υψηλού επιπέδου εποπτείας από την ΤτΕ και μία γενικότερη περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς, καθώς εκτιμούμε ότι ουδείς μπορεί να ευημερήσει εάν το ευρύτερο περιβάλλον νοσεί».

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου - CEO Eurolife ERB

1. «Είναι γεγονός ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει υποστεί πολύ σημαντική μείωση από το 2009 και μετά. Μοιάζει όμως να έχουμε δει τα χαμηλά νούμερα και από το 2016 και μετά φαίνεται να υπάρχει σταδιακή αύξηση της παραγωγής στον κλάδο. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος και περιμένω ότι στα χρόνια που έρχονται, όπως οικονομικά θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε καλύτερα, αντίστοιχα και η ασφάλιση θα αναπτύσσεται με πολύ καλό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, το 2017, η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας συνέχισε τη διαδικασία- προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τον κλάδο, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συνθηκών πραγματικής οικονομίας.

Έτσι, είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα αλλαγών που είχαν προηγηθεί σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων και οι οποίες έχουν ήδη διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό και συνολικά νέα δεδομένα για το χώρο.

Παράλληλα, εκτιμώ ότι το 2017 καταφέραμε ως κλάδος να κάνουμε κάποια επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών, γεγονός που μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη διεύρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης, προς όφελος των πολιτών.

Όσον αφορά στην πορεία της Eurolife ERB το 2017, συνεχίσαμε με τους ίδιους ρυθμούς τη δυναμική αναπτυξιακή μας πορεία, γεγονός που μας επιτρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία και το 2018. Τα κύρια στοιχεία που μας επέτρεψαν και αυτή τη χρονιά να διατηρήσουμε τη δυναμική ανάπτυξη του 2016 ήταν η διαμόρφωση νέων προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται σε σημερινές ανάγκες, η πολυκαναλική δραστηριοποίησή μας, η εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών του Ομίλου καθώς και η περαιτέρω επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Και όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε μία πολύ δύσκολη γενικά συγκυρία για τη χώρα, αλλά και μία μεταβατική για εμάς χρονιά-ορόσημο, καθώς το 2016 είχαμε την ευκαιρία να μπει στο μετοχικό μας σχήμα ένας πολύ σημαντικός επενδυτής, ο Διεθνής Όμιλος της Fairfax, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε με τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα για το 2016. Μέσα από την αξιοπιστία και τη δυναμική της Fairfax, την εμπειρία της στα θέματα ασφάλισης μέσω των 30 περίπου ασφαλιστικών εταιρειών που διαθέτει, βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και δυναμική».

2. «Οι επιτυχίες που σημειώσαμε το 2017 θα μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε δυναμικά και το 2018 και να εστιάσουμε στους στόχους μας, με το βλέμμα στραμμένο στην κορυφή.

Βασικές προτεραιότητες παραμένουν η περαιτέρω αξιοποίηση του δικτύου των συνεργατών μας, η εφαρμογή στην πράξη των ψηφιακών αλλαγών που υιοθετούμε, η αναζήτηση και αξιολόγηση διεθνών επενδυτικών ευκαιριών και η μη οργανική ανάπτυξη του Ομίλου μας. Και φυσικά θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ανθρώπων μας και την προσέλκυση νέων ταλέντων.

Όσον αφορά στο σύνολο του κλάδου, ήδη έχουμε θετικά μηνύματα, καθώς ο Έλληνας πολίτης έχει συνειδητοποιήσει ότι το παλιό γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί όπως παλιά στα θέματα της κάλυψης κοινωνικών αναγκών. Μέσα από αυτήν την αλλαγή ο μέσος πολίτης έχει αντιληφθεί πλέον ότι σε ένα βαθμό και συμπληρωματικά πάντα στην κοινωνική ασφάλιση είναι ανάγκη να φροντίσει ο ίδιος για θέματα, όπως η σύνταξή του, η υγεία του και η ασφάλεια της περιουσίας του. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κομβικό σημείο γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι βασικές προτεραιότητες θα είναι και το 2018 η ανάδειξη της αξίας των προγραμμάτων υγείας και σύνταξης, καθώς και της ανάγκης κάλυψης της περιουσίας από φυσικές καταστροφές, θέμα που άλλωστε πολύ σοβαρά μας απασχόλησε όλους πρόσφατα, με την πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής.

Εκτιμώ ότι και το 2018 πιθανές εξελίξεις σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό τον χάρτη της ασφαλιστικής αγορά της χώρας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες που θα μπορέσουν να διακριθούν, θα είναι αυτές που θα μπορέσουν να απαντήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στις διαφοροποιημένες και εξατομικευμένες ανάγκες των καταναλωτών».

Χρήστος Κάτσιος - CEO Groupama Ασφαλιστική

1. «Ο κλάδος μας, όπως και οι περισσότεροι άλλοι κλάδοι, ήταν αναγκασμένος να κινηθεί σ’ ένα δεδομένο οικονομικό περιβάλλον, με δυσχέρειες στο “επιχειρείν” και στασιμότητα στην κατανάλωση. Οι συνθήκες αυτές προφανώς επηρέασαν και επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά, επιβάλλοντας εγρήγορση, τολμηρές προσαρμογές, αλλά και μεγάλη προσοχή στο επιχειρηματικό πεδίο.

Σε ό,τι μας αφορά -και με βάση τις συγκεκριμένες αντικειμενικές συνθήκες- θεωρώ- ότι ανταποκριθήκαμε με επάρκεια στις προκλήσεις και συνεχίσαμε την επιτυχημένη πορεία που θεμελιώσαμε το 2016. Η παραγωγή μας, συνολικά, κινείται εντός στόχων, ενώ εξίσου θετικές είναι και οι ενδείξεις για την κερδοφορία μας. Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά όλους τους κρίσιμους δείκτες που σχετίζονται με την κεφαλαιακή μας επάρκεια, την ανάληψη κινδύνων και άλλες τεχνικές παραμέτρους της δουλειάς μας -όλοι βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα.

Πρέπει, επίσης, να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις μας στις επί μέρους αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Στοχεύουμε σε αύξηση των μεριδίων αγοράς στις περιοχές ενδιαφέροντος μας, καθώς και στη διατήρηση της θέσης μας σε κλάδους της εστίασής μας».

2. «Στην Groupama Ασφαλιστική δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, τόσο στο καθαρά επιχειρηματικό όσο και στο οργανωτικό επίπεδο. Οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, όπως αρμόζει στην παράδοση και στην κουλτούρα του Ομίλου μας διεθνώς, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικοί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ευρύτερη συγκυρία στην οικονομία -αλλά και στη χώρα μας. Εκτός των άλλων, οφείλουμε να είμαστε συμβατοί με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο, οπότε η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι διαρκής και εντατική. Αν πρέπει να επισημάνω ένα ιδιαίτερο πεδίο εστίασης, αυτό είναι ο διαρκής εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μας, με άξονα την ψηφιακή τεχνολογία. Όσοι παρακολουθούν τη δουλειά μας γνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο που κάναμε τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο πεδίο. Μετεξελισσόμαστε με γοργά και σίγουρα βήματα, διαμορφώνοντας μια καινούργια, εξαιρετικά αναβαθμισμένη εμπειρία αλληλεπίδρασης και εξυπηρέτησης των πελατών και των συνεργατών μας. Θα εξακολουθήσουμε να εισάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες με κοινό παρονομαστή την τεχνολογία και πιστεύω ότι, στηριγμένοι σ’ αυτήν τη στρατηγική, θα ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την αμοιβαίως επωφελή σχέση με το δίκτυό μας.

Η άποψή μου είναι ότι, λίγο-πολύ, αυτές οι επιδιώξεις αντανακλούν τη στόχευση του συνόλου της αγοράς μας, αλλά ταυτόχρονα είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτουμε τα εχέγγυα, την τεχνογνωσία και τις υποδομές για να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια του 2018».

Μακάρι, οι σχεδιασμοί και οι στόχοι μας να αποδώσουν και ευχή μου είναι μέσα στο 2018 να έχουμε τις λιγότερες αναταράξεις και «εκπλήξεις» από το ευρύτερο περιβάλλον. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους».

 

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ