Τσαβούσογλου: Το 2020 η άφιξη των πρώτων F-35 στην Τουρκία

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 16:03

Σήμερα αναμένεται η παραλαβή των πρώτων F-35 από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Τέξας, στην οποία θα συμμετάσχει και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Τουρκία το 2020, μόλις οι πιλότοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους επί αμερικανικού εδάφους.

«Οι Τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ και η άφιξη των νέων μαχητικών στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί το 2020», δήλωσε χαρακτηριστά ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο TGRT είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα. Γιατί βγήκε μία τέτοια απόφαση από τη Γερουσία; Είναι ξεκάθαρο. Αυτή η απόφαση βγήκε για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία».

Nα σημειωθεί πως τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών, F-35 Joint Strike Fighter, εξαιτίας της συμφωνίας για αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Η ψήφος στο Κογκρέσο δεν έχει καμία αξία για εμάς», έχει τονίσει επί του θέματος ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.