Υπερψηφίστηκε εκ νέου η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 14:24

Υπερψηφίστηκε σήμερα και πάλι, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Η συμφωνία «πέρασε» με 69 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, και πλέον θα σταλθεί εκ νέου στον Ιβανόφ. Εκείνος δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Η Βουλή είχε πει ξανά «ναι» στη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, είχε αρνηθεί να την υπογράψει - όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα - και την έστειλε πίσω στη Βουλή. Έχει ξεκαθαρίσει, δε, πως δεν πρόκειται να υπογράψει ούτε αυτή τη φορά τη συμφωνία.

Αυτό βέβαια, δεν είναι κάτι που θα αποτρέψει τη συμφωνία από το να γίνει νόμος του κράτους, αφού ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ είπε πως θα τη στείλει μόνο με δική του υπογραφή προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να γίνει νόμος.

Επόμενο βήμα για την ΠΓΔΜ είναι η έναρξη των διαδικασιών της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται τον Σεπτέμβριο.