Βρετανία: Διπλασιάζει το μέγεθος της στρατιωτικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 13:58

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα αναπτύξει 440 επιπλέον στελέχη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα σε περίπου 1.100, για να βοηθήσουν τα αφγανικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον τόσο των Ταλιμπάν όσο και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιπλέον δυνάμεις θα ενταχθούν στην αποστολή του NATO για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων. Οι Βρετανοί στρατιωτικοί θα εδρεύουν στην Καμπούλ και δεν θα αναλάβουν μάχιμο ρόλο.

Η υπόσχεση του Λονδίνου καταγράφηκε μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εντάσεις, εξαιτίας της επιμονής του Αμερικανού Προέδρου οι σύμμαχοι της χώρας του να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πέρυσι ότι η Ουάσινγκτον θα έστελνε χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, ζήτησε από τη Βρετανία και τις άλλες χώρες μέλη του NATO να στείλουν κι αυτές ενισχύσεις στη χώρα αυτή.

Η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης δείχνει «για άλλη μια φορά» πως «όταν το NATO μας καλεί, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάμεσα στους πρώτους που ανταποκρίνονται», τόνισε η Μέι και συμπλήρωσε: «Το NATO είναι σήμερα πιο ζωτικής σημασίας παρά ποτέ και η δέσμευσή μας σε αυτό παραμένει σταθερή. Η Συμμαχία μπορεί να βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ηγείται διά του παραδείγματός του», συμπλήρωσε.

Η αποστολή των ενισχύσεων θα σημειωθεί λίγο καιρό πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο.