Δημοσιοποιήθηκε η Λευκή Βίβλος για το Brexit

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 15:15

Δημοσιοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση 77σέλιδη «Λευκή Βίβλος» για το Brexit, που περιγράφει τις επιδιώξεις του Λονδίνου κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου βασίζεται στις 12 προτεραιότητες που είχε εκθέσει η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην προ δύο εβδομάδων ομιλία της, κατά την οποία είχε ανακοινώσει την πρόθεση εξόδου από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

Μεταξύ των πολύ λίγων νεότερων εξαγγελιών που περιλαμβάνει το κυβερνητικό έγγραφο σημειώνεται ότι θα δημοσιοποιηθεί μία νεότερη Λευκή Βίβλος με λεπτομέρειες για το Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αυτό θα ακυρώνει τη νομοθετική πράξη ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ (του 1972) και θα διατηρεί σε πρώτη φάση την κοινοτική νομοθεσία ως βρετανικό δίκαιο. Στη συνέχεια το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τη διαδικασία αναίρεσης ή τροποποίησης των νόμων αυτών κατά πώς κρίνεται αναγκαίο. Σκοπός του μέτρου είναι η ομαλότερη δυνατή μετάβαση στο νέο νομοθετικό καθεστώς.

Σημειώνεται, επίσης, ότι πέρα από το Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο θα υπάρξουν ξεχωριστές νομοθετικές πράξεις επί της μεταναστευτικής και επί της τελωνειακής πολιτικής.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα φέρει την τελική συμφωνία προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις για μία «ουσιαστική» ψηφοφορία στη Βουλή επί της τελικής συμφωνίας, δηλαδή μία ψηφοφορία που θα μπορούσε να στείλει την πρωθυπουργό πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία.

Το αίτημα αυτό εκτιμάται ότι θα είναι και μία από τις βασικές τροπολογίες που το Εργατικό Κόμμα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να περάσουν στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης την αρχική έγκριση των βουλευτών με άνετη πλειοψηφία.