Νέα διπλωματική διένεξη Ιταλίας - Μάλτας

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 11:15

Νέα διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα ξέσπασε χθες, Πέμπτη, με αφορμή το ποια χώρα όφειλε να αναλάβει την ευθύνη των 171 μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση στη Βαλέτα τόνισε ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν τη βοήθεια των αρχών της Μάλτας, που παρακολουθούσαν το πλοίο ενόσω διερχόταν από την περιοχή ευθύνης τους ως προς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κι επέμειναν ότι θέλουν να κατευθυνθούν στην Ιταλία.

Οι μετανάστες τελικά παρελήφθησαν από την ιταλική ακτοφυλακή ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, υποστήριξε σε οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook ότι το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αντιμετώπιζε «κίνδυνο», ενώ βρισκόταν στα μαλτέζικα ύδατα, αλλά παρά ταύτα «συνοδεύτηκε» από τις μαλτέζικες αρχές ως τα ιταλικά χωρικά ύδατα.

«Ζήτησα από το ιταλικό πλοίο να έλθει σε επαφή με τις μαλτέζικες αρχές (...) ώστε να διαθέσουν ένα λιμάνι για να αποβιβαστούν» οι μετανάστες, πρόσθεσε.

«Αφού έχει υποδεχθεί 700.000 μετανάστες που έφθασαν διά θαλάσσης μέσα σε μερικά χρόνια, θεωρώ ότι η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της και επίσης το καθήκον και των άλλων» Ευρωπαίων, συμπλήρωσε σε επιθετικό τόνο ο Σαλβίνι.

Όμως η Βαλέτα τον διέψευσε, αντιτείνοντας ότι το πλεούμενο δεν κινδύνευε, οι μετανάστες δεν ζήτησαν βοήθεια κι είχαν δικαίωμα να διέλθουν από τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Επίσης δημοσιοποίησε μια εικόνα στην οποία καταγράφεται η θέση του πλεούμενου κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

«Η Ρώμη δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να ζητάει από τη Μάλτα να προσφέρει ασφαλές λιμάνι για μετανάστες που παρέλαβε η ιταλική ακτοφυλακή», ανέφερε η κυβέρνηση της μικρής χώρας.