Νέα πρόκληση Ζάεφ: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας»

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 20:31

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο MΙΑ των Σκοπίων εν όψει του δημοψηφίσματος, ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να εντυπωσιάσει τους συμπατριώτες του που κατοικούν στο Εξωτερικό, λέγοντας πως «είναι σημαντικό για εμάς, να γίνουμε μια χώρα που αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο, όπου ζει ο “μακεδονικός” λαός ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανένας δεν θα μπορεί να αρνηθεί, και με αναγνωρισμένη τη “μακεδονική” γλώσσα. Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί πια τη “μακεδονική” ταυτότητα». Και ευθέως ζήτησε την υποστήριξη των συμπατριωτών του που ζουν στο εξωτερικό, στη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο κ. Ζάεφ προκάλεσε για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι «μοιράζομαι τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας για το "βόρεια", δεν είναι εύκολο να δεχτούμε. Αλλά δεν υπάρχει άλλη "Μακεδονία" εκτός από τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η "Μακεδονία" μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και είπε ότι η Ουάσιγκτον στάθηκε στο πλευρό της χώρας του καθ’ όλη τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας, της παιδείας και της δικαιοσύνης. 

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν οι ΗΠΑ βοηθούν την ΠΓΔΜ να αποκρούσει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος. «Δεν λαμβάνουμε καμία συγκεκριμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας, αλλά η Ρωσία δηλώνει δημοσίως πως αντιτίθεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και είναι δικαίωμά της να το κάνει», απάντησε ο Σκοπιανός Πρόεδρος.