Νέα Υόρκη: Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης Τραμπ - Μακρόν

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 15:20

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, ΝτόναλντΤραμπ, συζήτησαν εφ' όλης της ύλης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ένα κλίμα πολύ φιλικό, Μακρόν και Τραμπ έδειξαν να βρίσκουν κοινά σημεία και να περιορίζουν τις διαφορές τους κυρίως στις μεθόδους και όχι στους στόχους.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και ο Τραμπ έσπευσε να επισημάνει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης αποδίδουν καρπούς αποδυναμώνοντας την ιρανική οικονομία.

Κοινή γραμμή έδειξαν να έχουν στη Συρία καταλήγοντας αμφότεροι ότι πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία, προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές στην Ιντλίμπ.

Διάσταση απόψεων σημείωσαν στο επίμαχο ζήτημα του εμπορίου. Η Ευρώπη υπήρξε άδικη με τις ΗΠΑ, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλούς δασμούς, απάντησε ο Μακρόν για να καταλήξουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν στην κατεύθυνση του διαλόγου.

Η διάρκειας μίας ώρας συνάντηση έκλεισε με την προγραμματισμένη συνάντηση του Τραμπ στο Παρίσι, στις 11 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 10 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.