ΠΓΔΜ: Έκλεισαν οι κάλπες - Χάνει τη λαϊκή ψήφο ο Ζάεφ - Εκατέρωθεν δηλώσεις

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 20:27

Έκλεισαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τη μαζική θετική λαϊκή ψήφο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.

Μολονότι το «Ναι» αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά, μισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα η συμμετοχή είχε μετρηθεί στο 34,59%, σαφώς κάτω από το ελάχιστο όριο του 50% που απαιτείτο ώστε να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

Στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 586 χιλιάδες ψηφοφόροι, τη στιγμή που απαιτούνταν περίπου 900 χιλιάδες άτομα.

Ο Σκοπιανός πωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε: «Αν, όπως αναμένεται, υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του "ναι" απ' όσους ψήφισαν, τότε το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Η ψήφος των βουλευτών θα πρέπει να ευνοήσει την επιτάχυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Περιμένουμε από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE (κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) να σεβαστούν τη δημοκρατική απόφαση. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει ν χρησιμοποιήσουμε το άλλο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, τις πρόωρες εκλογές».

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματός τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Πάος Καμμένος.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».