Σερβία: Ενάντια στην ανταλλαγή εδαφών με το Κόσοβο το 44% των πολιτών

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 18:58

Η πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας δεν συμφωνεί με την «οριοθέτηση» μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρωθυπουργός του Κοσόβου, έχει προφτάσει να εκφράσει τη θέση πως «η ιδέα οριοθέτησης με τη Σερβία έχει πεθάνει» και θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο μόνον εάν εξελιχθεί σε πραγματικό, κάποιο βίαιο σενάριο στα βόρεια της χώρας.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Cesid για λογαριασμό της εφημερίδας Blic και σε τυχαίο δείγμα 1.510 πολιτών το 44% τάχθηκε κατά της «οριοθέτησης».

Από αυτούς, το 21% απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ανταλλαγή εδαφών, ενώ το 23% δήλωσε ότι δεν την υποστηρίζει. Στον αντίποδα βρίσκεται το 25% των ερωτηθέντων, που συμφωνεί ή σχεδόν συμφωνεί με την εν λόγω λύση. Ένα ποσοστό 17% του δείγματος δεν πήρε θέση, δηλώνοντας άγνοια για την πρόταση, ενώ το 14% δήλωσε παντελώς αδιάφορο.

Τα ποσοστά αυτά, αν και δείχνουν ότι κυρίαρχη τάση στη Σερβία είναι η απόρριψη κάθε πρότασης για ανταλλαγή εδαφών, αφήνουν περιθώρια ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, εκτιμούν αναλυτές.

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται. Ακόμη και αυτοί που είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο «αλισβερίσι» εδαφών, δεν γνωρίζουν τι περιλαμβάνει αυτή η ιδέα, διότι απλώς ποτέ δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν έχει διαμορφωθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Το 23% αυτών που δήλωσαν ότι δεν την υποστηρίζουν είναι αρκετά μεγάλο και θα αποτελέσει ενδεχομένως τη δεξαμενή από όπου θα αντληθούν υποστηρικτές όταν και εφόσον έρθει η ώρα της κρίσης.