Παπούα-Νέα Γουινέα: Η πάμφτωχη χώρα που αγόρασε 40 υπηρεσιακές Maserati

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 15:26

Η κυβέρνηση της πάμφτωχης Παπούα- Νέα Γουινέα επικρίνεται σφοδρά επειδή αγόρασε 40 υπηρεσιακές Maserati για τη μεταφορά των ηγετών που θα συμμετάσχουν τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC).

Οι Maserati, αξίας 200.000 ως 350.000 δολάρια η καθεμία, έφτασαν αυτή την εβδομάδα από την Ιταλία με δύο αεροπλάνα Boeing 747. Ο αρμόδιος για τον APEC υπουργός, Τζάστιν Τκατσένκο, μετά την κατακραυγή υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο μια μικρή προκαταβολή για τη μεταφορά των αυτοκινήτων στην Παπούα- Νέα Γουινέα, και πως τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από ιδιώτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυτοκίνητα στη συνέχεια θα διατεθούν προς πώληση και η κυβέρνηση έχει ήδη βρει αγοραστές.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Βορρά, Γκάρι Τζόφα, που συχνά επικρίνει την κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν για την αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων θα ήταν καλύτερο να έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιλυθούν τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση που επανεμφανίστηκαν, αλλά και για την παιδεία και την ασφάλεια.

Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα από τα 41 μέλη του APEC και έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας εναντίον γυναικών, μητρικούς θανάτους, υποσιτισμό και υποανάπτυξης στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Επί μήνες η χώρα βρισκόταν στη δίνη μιας κρίσης φαρμάκων, με ελλείψεις να παρατηρούνται σε πολλές περιοχές, αλλά και ένα ξέσπασμα επιδημίας πολιομυελίτιδας με ήδη έναν νεκρό.