Αποχωρεί από τη Βουδαπέστη το Πανεπιστήμιο του Σόρος

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 11:27

Μετά από 25 χρόνια στη Βουδαπέστη το Central European University, που ιδρύθηκε με χορηγία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, μεταφέρεται στην Βιέννη. Πάντως, ο Μίχαελ Ιγκνατίεφ, πρύτανης του παν/μιου, εμφανίστηκε οργισμένος, αλλά όχι απογοητευμένος και χωρίς περιστροφές καθιστά σαφές ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την αποχώρηση του ΑΕΙ από την Ουγγαρία και τη μεταφορά του στη Βιέννη που δεν είναι άλλος από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ιγκνατίεφ τονίζει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός διώχνει «έναν αμερικανικό θεσμό, που βρίσκεται σε αυτήν τη χώρα εδώ και 25 χρόνια». Από εδώ και στο εξής όλοι εκείνοι που διεκδικούν θέση σπουδών στο CEU θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Βιέννη. «Είναι μια μαύρη μέρα για την ελευθερία στην Ουγγαρία», υπογραμμίζει ο πρύτανης στη συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση για την μεταφορά του πανεπιστημίου αναμενόταν εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις θα είναι τόσο καταιγιστικές αποτελεί ωστόσο τομή για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Από τη ίδρυσή του στις αρχές της δεκαετίας του '90, με χρήματα του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανοεβραίου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, το Central European University εξελίχθηκε γρήγορα σε τόπο εκπαίδευσης των ελίτ των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Από την πλευρά της η αυστριακή πρωτεύουσα υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες το πανεπιστήμιο CEU. Τόσο ο συντηρητικός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Λούτβιχ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση μεταφοράς. Μοναδική «παραφωνία» οι ακροδεξιοί του FPÖ, οι οποίοι τάχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Βιέννης «σαφέστατα κατά» μιας μεταφοράς του πανεπιστημίου στην αυστριακή πρωτεύουσα.