Στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελαφρύνουν τον ΕΝΦΙΑ

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 11:26

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έρχονται και οι φορολογούμενοι παίρνουν τα μέτρα τους. Άλλοι σπάνε την περιουσία τους σε κομμάτια, τα οποία μεταβιβάζουν στα παιδιά τους, και άλλοι πωλούν ακίνητα, για να ελαφρύνουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Υπάρχουν και οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην αγορά κάποιου ακινήτου, κυρίως παλιού, μεταχειρισμένου, με την προοπτική να το ανακαινίσουν και να το ενοικιάσουν μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Δεν είναι τυχαίο ότι διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες του κέντρου της Αθήνας που για χρόνια βρίσκονταν στα αζήτητα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα περιζήτητα λόγω του φαινομένου Airbnb, αλλά και της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών που θα ανεβάσει τον φόρο μεταβίβασης.

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια στα συμβολαιογραφικά γραφεία παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Πολλοί φορολογούμενοι θέλοντας να προλάβουν τις αυξήσεις των αντικειμενικών και τις επιβαρύνσεις, που βλέπουν να έρχονται, σπεύδουν να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους ή ακόμα και να επισπεύσουν την αγορά κάποιου ακινήτου που είχαν προγραμματίσει.

Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα τα γραφεία των συμβολαιογράφων αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την περιουσία τους σπάζοντας την αξία των ακινήτων τους, ώστε να μειώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλος αριθμός μεταβιβάσεων γίνεται από ιδιοκτήτες κυρίως μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στόχος τους να βρεθούν κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ, πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, και φαίνεται ότι το επιτυγχάνουν μοιράζοντας την ακίνητη περιουσία τους στα μέλη της οικογένειας.