Η Ελλάδα στις βασικότερες αγορές κατοικίας διεθνώς, αλλά στις τελευταίες θέσεις

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 10:52

Την 50ή θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα, σε σύνολο 57 χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, με οριακή μείωση 0,2% των τιμών των κατοικιών στο τέλος του Μαρτίου του 2018 έναντι του Μαρτίου του 2017.

Παρά τη βελτίωση που έχει καταγράψει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα εξακολουθεί να τοποθετείται μεταξύ των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών αγορών και να βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα της κατάταξης των 57 βασικότερων αγορών κατοικίας στον κόσμο μαζί με την Ιταλία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Με βάση τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών των Κατοικιών (Global House Price Index) της Knight Frank, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί αυτή τη στιγμή την ισχυρότερη αγορά κατοικίας διεθνώς με άνοδο στο τέλος του πρώτου τριμήνου κατά 14,9%, και ακολουθούν η Μάλτα στη δεύτερη θέση και η Ισλανδία στην τρίτη με ποσοστά ανόδου της τάξεως του 13,6% και 13,2% αντίστοιχα.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές της διεθνούς εταιρείας συμβούλων, δικαιολογεί τις επιδόσεις της, δεδομένου ότι αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης για τέταρτο συνεχόμενο έτος, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 7,8%.

Όσον αφορά στις πιο αδύναμες αγορές παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 4,2%, σημειώνουν οι τιμές των κατοικιών στο Περού, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, ενώ Ουκρανία, Φινλανδία, Βραζιλία και Νορβηγία συμπληρώνουν την πεντάδα των ασθενέστερων επιδόσεων παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι από τις 15 χώρες με τις ισχυρότερες επιδόσεις διεθνώς στην αγορά κατοικίας, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, οι 11 ήταν ευρωπαϊκές.