Σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων προχωρεί η ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 18:25

Δεκάδες ακίνητα οφειλετών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, βγάζει στο σφυρί η ΑΑΔΕ, μέσω πλειστηριασμών, που θα πραγματοποιηθούν στον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι παρότι ορισμένοι αφορούν και σε μικρά σε εμβαδό ακίνητα, αλλά και αγροτεμάχια, εντούτοις, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ. Οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 21 και τις 28 Νοεμβρίου 2018.

Ένα από αυτά είναι και το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που στέγαζε την επιχείρηση του γνωστού σχεδιαστή μόδας, Λάκη Γαβαλά, το οποίο βρίσκεται στην οδό Βουκουρεστίου 33 στο Κολωνάκι και θα βγει στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1.800.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλει ο κ. Γαβαλάς σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία υπερβαίνει τα 29 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί», πρόκειται για κατοικίες, γραφεία, αγροτεμάχια και βιομηχανικά κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και όλα ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, οι πλειστηριασμοί και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα αναστέλλονται με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε 12 ή 24 δόσεις και για όσο διάστημα ο οφειλέτης του Δημοσίου είναι συνεπής, όπως τονίζει άλλωστε και το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφό του που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο και το οποίο αποσαφηνίζει το πλαίσιο των κατασχέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και γενικότερα της λήψης των αναγκαστικών μέτρων από αυτό, τονίζοντας ειδικότερα ότι:

«Με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη».

Ωστόσο, προστίθεται στο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ, δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Σημειώνει, επίσης, ότι, σύμφωνα με την περ. υπ' αριθμ. 11 της υποπαραγράφου ΑΙ της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 (Διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών), «το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε: α) να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη... ».

Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην Υπηρεσία της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής του.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok