Τουρκία: Πουλάει παραθαλάσσια αρχοντικά στον Βόσπορο ελέω κρίσης

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 17:12

Δεκάδες αρχοντικά, γνωστά και ως «Yali», βγαίνουν προς πώληση στην Τουρκία, καθώς η χώρα ταλανίζεται από μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της.

Έτσι, «πωλητήριο» μπαίνουν στα παραθαλάσσια αρχοντικά κατά μήκος του Βοσπόρου, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 87 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενός τέτοιου αρχοντικού, σύμφωνα με το protothema.gr

Σε δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο, μεσίτες ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη υποστηρίζουν ότι από τα περίπου 600 παραθαλάσσια αρχοντικά που βρίσκονται κατά μήκος του Βοσπόρου, τα 60 έχουν βάλει πωλητήριο.

Πρώτος όρος στην πώληση είναι ότι πρέπει να γίνει σε τουρκικές λίρες μια και η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορεύσει την πώληση, ενοικίαση ή μίσθωση ακινήτου σε ξένο νόμισμα.

Όπως υποστηρίζει ένας σύμβουλος πολυτελών ακινήτων, δυνητικοί πελάτες είναι κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, αλλά και από το Κατάρ.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από δύο διευθύνσεις: τη διεύθυνση ανάπτυξης του Βοσπόρου και του συμβουλίου των μνημείων για ανακαίνιση και για να ενισχύσουν την εξωτερική πρόσοψη ενός κτιρίου.