Καταστροφικός ο ΦΠΑ στις αγορές σκαφών ισχυρίζονται τα Σωματεία

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 16:44

Καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, μετά την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας (ΚΥΑ - ΦΕΚ 442004/10/2018), όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς του Θαλάσσιου τουρισμού.

Σε συνάντηση που είχαν τα διοικητικά συμβούλια των επαγγελματικών Σωματείων (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος, Ένωση Πλοιοκτητών Επαγελματικών Σκαφών Τουρισμού-Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού) υπογραμμίζουν ότι «η αναφερόμενη ΚΥΑ, με το πρόσχημα της εφαρμογής μίας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που μοναδικά έχει η Ελλάδα ξαφνικά ουσιαστικά επιβάλει ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν.

Επιβαρύνει ταυτόχρονα υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στα σκάφη, που, όπως τονίζουν, είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς.

Η εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους φορείς, να φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Αλβανία, η Κροατία, η Ιταλία και το Μαυροβούνιο.

Οι φορείς καλούν τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.