Κυριάκος Μερελής (ΕΕΘ): «Διεκδικούμε την ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού»

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 17:23
Κυριάκος Μερελής (ΕΕΘ): «Διεκδικούμε την ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού»

Αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις ενέργειές τους έως ότου δικαιωθούν και συμπεριληφθούν επιτέλους οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι οι επαγγελματίες του κλάδου. Κομβικό ρόλο στην επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό των ασφαλιστών για μία ακόμα φορά και μάλιστα σε μια εποχή που το μεγάλο ζητούμενο από τον ασφαλιστικό κόσμο είναι η ψηφιοποίηση.

Η πρωτοβουλία για την γραπτή -μεταξύ άλλων- αντίδραση ανήκει στον αντιπρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και υπεύθυνου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων στο Ε.Ε.Θ., Κυριάκο Μερελή.

«Ο κλάδος αγωνίζεται εδώ και χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις για να ενταχθεί σε αντίστοιχα προγράμματα ψηφιοποίησης και ενίσχυσης της διαδικτυακής του παρουσίας. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και εν μέσω αθέμιτου θα έλεγα ανταγωνισμού από το bancassurance και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ψηφιακά, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε την κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη ώστε να αναβαθμίσουμε και εμείς τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους μας. Πρόκειται για καταφανή ανισότητα ανάμεσα σε επαγγελματικούς κλάδους», λέει στην «Οικονομική Ασφαλιστική» ο κ. Μερελής.
Eπαγγελματίας και ο ίδιος, με παρουσία πάνω από 17 χρόνια ως ασφαλιστικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος, έχει καταλάβει καλά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως και η δυνατότητα ευέλικτης, διαδραστικής σχέσης με τους ασφαλισμένους, είναι πλέον μονόδρομος.

«Δεν γίνεται να μην έχουμε πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και σε software skills ή να απασχολούμε συνέχεια τους ασφαλισμένους μας και να ζητάμε φυσική παρουσία για δευτερεύοντα πράγματα, όπως για παράδειγμα μερικές τυπικές υπογραφές που πλέον γίνονται με λίγα κλικ», τονίζει με έμφαση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, προσθέτει, όταν η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε την αναγκαιότητα της απλοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Πάντως, αυτό δεν είναι το πρώτο εμπόδιο που συναντά ο κλάδος. Πριν μερικά χρόνια και πάλι το ΕΕΘ είχε δώσει αγώνα για να ξεμπλοκάρει ο ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από μια ευρωπαϊκή «παγίδα» που ενέτασσε τους ασφαλιστές στο ίδιο πλαίσιο με τους τραπεζοϋπαλλήλους με εξαρτημένη θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα. Με την παρέμβαση τότε του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστου Τσακίρη, στις Βρυξέλλες, το θέμα λύθηκε, ωστόσο ενδιάμεσα χάθηκαν οι προθεσμίες για τα προγράμματα που είχαν ανοίξει στην Μακεδονία.

Τώρα οι ασφαλιστές είναι και πάλι μπροστά σε αδιέξοδο, αφού αν και ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία, τελικά όταν ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων ο ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ήταν και πάλι εκτός!

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Άδωνι Γεωγιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη που υπογράφει ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ., Μ. Ζορπίδης, επισημαίνεται ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας συνεχούς αδικίας, καθώς έχουν αποκλειστεί εδώ και πολλά χρόνια από όλα τα Κοινοτικά και Εθνικά προγράμματα ενίσχυσης και υποστήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έμειναν για άλλη μια φορά εκτός της δράσης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των προγραμμάτων στα οποία κατανέμεται, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζουμε ως τεράστια παράλειψη, αλλά και αδικία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας συνεχούς αδικίας, καθώς έχουν αποκλειστεί εδώ και πολλά χρόνια από όλα τα Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα ενίσχυσης και υποστήριξης της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που λειτουργεί σε ιδιαίτερα έντονο, πολλές φορές ακόμη και αθέμιτο, ανταγωνισμό, ο οποίος αναπτύσσεται από τα εναλλακτικά δίκτυα όπως π.χ. οι τραπεζοασφαλίσεις, οι εταιρείες διαδικτυακών πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε βάρος του παραδοσιακού δικτύου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ως εκ τούτου θεωρούμε πως θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης στήριξης και όχι να εξαιρείται από σημαντικές δράσεις και προγράμματα, όπως αυτά του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0».

Μέχρι την ώρα, πάντως, που γράφοντα αυτές οι γραμμές, το ΕΕΘ δεν έχει λάβει κάποια απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία και ο χρόνος τρέχει.

«Αυτό που ζητάμε είναι η άμεση διόρθωση των διακρίσεων που γίνονται στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ επαγγελματικών κλάδων», καταλήγει ο κ. Μερελής, σημειώνοντας πως στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης αυτό θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο.

Για την έντυπη έκδοση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ / Δέσποινα Κονταράκη

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok